Objasnila zašto predlaže sjednicu / U novom pismu Grabar-Kitarović ipak ne traži ostavku premijera!

Image
Foto: Goran Stanzl/Igor Kralj/PIXSELL
Image
Foto: Goran Stanzl/Igor Kralj/PIXSELL

U pismu nova predsjednica predlaže sazivanje tematske sjednice Vlade te izlaže, točku po točku, mjere i modele koje želi raspraviti na toj sjednici

23.2.2015.
19:54
Goran Stanzl/Igor Kralj/PIXSELL
VOYO logo

Iz Ureda predsjednice je negdje iza 19 sati objavljeno novo pismo koje je poslano predsjedniku Vlade ZoranuMilanoviću, a u njemu KolindaGrabar-Kitarović više ne traži njegovu ostavku.

U pismu nova predsjednica predlaže sazivanje tematske sjednice Vlade te izlaže, točku po točku, mjere i modele koje želi raspraviti na toj sjednici.

Iz ureda Predsjednice RH - Kolinde Grabar Kitarović je danas u rano poslijepodne izdano priopćenje povodom pisma koje je Zoran Milanović uputio predsjednici Grabar Kitarović u kojemu nova predsjednica nedvosmisleno poručuje kako je 'najkonkretniji prijedlog za izlazak RH iz krize - ostavka predsjednika Vlade RH.'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica Hrvatske je prije dva dana učinila prvi korak  - nazvala premijera te ga pozvala na kavu i razgovor, kao što je i najavljivala tijekom kampanje. U tom razgovoru je najavila premijeru kako namjerava predložiti zajedničku sjednicu Vlade na kojoj bi se raspravljalo o gospodarskim pitanjima.

Nakon toga se, u ponedjeljak predsjednici obratio premijer Zoran Milanović te joj uputio psimo u kojem predlaže da zajednički sazovu sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost (VNS). Također ju je ponovno pozvao da dođe na Vladinu sjednicu te načelno pozdravio njezinu najavu da će predložiti održavanje sjednice Vlade na temu gospodarskog stanja u državi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novo pismo Grabar Kitarović donosimo u cijelosti:

"Poštovani gospodine predsjedniče Vlade Republike Hrvatske,

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog duboke gospodarske, ali i opće društvene krize u kojoj se Hrvatska nalazi, a koja se odrazila u višegodišnjem padu domaćeg gospodarstva, nelikvidnosti poduzeća, smanjivanju životnog standarda građana i velikom broju nezaposlenih te prezaduženih građana, držim kako je uvelike narušena gospodarska stabilnost, a time i sigurnost države kao i egzistencija njezinih građana. Moja je dužnost brinuti za građane te za politike i mjere koje će jamčiti redovito i usklađeno djelovanje te stabilnost državne vlasti.

Nalazimo se u dubokoj gospodarskoj depresiji, koju prati kontinuirani pad hrvatskog društvenog bruto proizvoda, prekomjerni rast vanjskog i unutarnjeg duga države, vanjskotrgovinski deficit, uz stalni pad broja zaposlenih kao i nezaposlenost sve većeg broja mladih ljudi. Zabrinjavajuće veliki broj radno sposobnog stanovništva, a ponajviše mladih i obrazovanih ljudi, napušta Hrvatsku. Prema relevantnim procjenama, u posljednje tri godine, dominantno radi ekonomskih razloga, Hrvatsku je napustilo gotovo 100 tisuća hrvatskih građana.
Koristim prigodu podsjetiti Vas na stanje u državi ilustrirano kroz niz makroekonomskih pokazatelja:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Pad hrvatskog BDP-a na 327,2 milijarde kuna,
  • Javni dug RH u odnosu na hrvatski BDP premašio 80 posto,
  • Inozemni dug RH veći od 47 milijardi eura,
  • Stopa registrirane nezaposlenosti premašila je 20 posto,
  • Broj zaposlenih prvi put u povijesti bi trebao pasti ispod 1,3 milijuna,
  • Deficit državnog proračuna u odnosu na BDP približio se pet posto,
  • Pokrivenost uvoza izvozom dosegnula je gotovo 60 posto (deficit robne razmjene gotovo u cijelosti anulira godišnji devizni dotok od turizma),
  • Pad broja stanovnika RH u prošloj godini (natalitet-mortalitet) od -10,447.

Navedeni podaci ilustriraju alarmantno društveno i gospodarsko stanje u Hrvatskoj, a naročito stanje državnih financija, iz kojih je vidljivo kako je Hrvatska danas u odnosu na vlastiti BDP jedna od najzaduženijih država Europe. Usprkos potencijalima u korištenju sredstava iz EU fondova već sada postaje jasno kako u Hrvatskoj nema dostatnih sredstava za učešće u sufinanciranju mnogih projekata. Nadam se kako Vašoj pozornosti nije promaknulo to kako je gotovo istovjetne zaključke o stanju gospodarstva u Hrvatskoj nedavno dala i Europska komisija.

Građani i građanke Republike Hrvatske s punim pravom postavljaju pitanja o primjerenosti reakcija Vlade Republike Hrvatske na opisana gospodarska kretanja te iskazuju razumnu zabrinutost u pogledu svoje egzistencije i egzistencije svojih obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gospodine predsjedniče Vlade Republike Hrvatske, vjerujem kako ste vrlo dobro upoznati s gotovo jednoglasnim stajalištem hrvatskih ekonomskih analitičara kako se uzroci krize domaćeg gospodarstva velikim dijelom nalaze u strukturnim slabostima, kao i u zakašnjelim ili potpuno izostalim reakcijama kreatora ekonomske politike.

Stoga, sukladno Članku 102. Ustava Republike Hrvatske, predlažem održavanje zajedničke tematske sjednice Vlade na kojoj će se Vlada RH očitovati o konkretnim prijedlozima, načinima provedbe i o procjenama financijskih učinaka istih (obzirom kako je to ustavna obveza Vlade, a ne Predsjednice RH) po sljedećim točkama dnevnog reda:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  1. Mjere koje Vlada RH planira provesti do kraja mandata za povećanje zaposlenosti osobito mladih i obrazovanih ljudi;
  2. Mjere koje Vlada RH planira provesti do kraja mandata za zaustavljanje negativnih demografskih trendova u državi;
  3. Mjere koje Vlada RH planira provesti do kraja mandata za povećanje povlačenja sredstava iz EU fondova kako bi se ono balansiralo u odnosu na troškove članstva RH u EU;
  4. Modeli koje Vlada RH planira predložiti do kraja mandata za rješavanje graničnih i drugih otvorenih sporova sa susjednima;
  5. Modeli i mjere koje Vlada RH planira provesti do kraja mandata za osiguranje energetske neovisnosti i sigurnosti Hrvatske.

Naposljetku, gospodine predsjedniče Vlade Republike Hrvatske, izražavam uvjerenje kako ćete radi dobrobiti Hrvatske i svih njenih građana, prihvatiti izneseni prijedlog sazivanja tematske sjednice Vlade Republike Hrvatske.

Molim Vas za usuglašavanje termina i načina održavanja predložene sjednice.“

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo