hns-ov izbor / Anka Mrak Taritaš kandidirat će se za gradonačelnicu Zagreba

Image
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Šefica HNS-a Vesna Pusić potvrdila je kako će aktualna ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš biti kandidatkinja HNS-a za gradonačelnicu Zagreba

7.3.2015.
20:23
Borna Filic/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednica HNS-a Vesna Pusić potvrdila je u subotu kako će ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš biti kandidatkinja HNS-a za gradonačelnicu Zagreba.

"Ne samo da bi ona mogla dobro obavljati, već se ona i dokazala s obzirom da iza sebe ima dugu karijeru u Gradu, ali i aktualnom Ministarstvu koje vodi. Smatram da za Grad Zagreb imamo odličnu kandidatkinju i nekoga tko može držati red, zna posao i polaže račune za svoja obećanja", kazala je Pusić u Đurđevcu, gdje je vodsvo stranke razgovaralo o programu i ciljevima ALDE grupe, koja okuplja liberale u Europskom parlamentu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pusić je ponovila i kako Hrvatska neće biti prepreka susjedima na putu ulaska u Europsku uniju.

"Naša otvorena pitanja sa susjedima rješavat ćemo bilateralno. Svaka zemlja koja je u stanju zadovoljiti stotine mjerila i preduvjeta za otvaranje 35. poglavlja, i sve zahtjeve i preduvjete za zatvaranje, je zemlja koja je prošla transformaciju prema EU standardima i može postati članicom", smatra Pusić. Dodala je, međutim, kako će inzistirati na tome da se ispune svi kriteriji koje je i Hrvatska morala zadovoljiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O prelasku HNS-ove saborske zastupnice Vesne Sabolić u Reformiste Radimira Čačića, Pusić je rekla kako se očito radi o kalkulantskom potezu.

"To je očito vezano uz procjenu ima li šanse na sljedećim parlamentarnim izborima doći na listu ili ne. Budući da je situacija takva da se posao u tamošnjoj županiji nije odradio, šanse nisu bile realne. Nama je veći problem činjenica da se neke grupe u pojedinim sredinama na jugu zemlje koje su izašle iz stranke sada žele vratiti. Međutim, mi smo se konsolidirali i za time nema potrebe", istaknula je Pusić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je kolegicama čestitala sutrašnji Dan žena, Pusić je istaknula kako društvo počinje nazadovati u trenutku kad odustane od napora da ljudi budu ravnopravni. "Zbog toga HNS nikada neće odustati od borbe za 50 prema 50. Pola svega jest žensko, a pola muško. Jasno je da je ljudska vrsta podijeljena na pola i zastupljenost treba biti takva", rekla je Pusić i dodala kako je i ravnopravnost spolova jedan od razloga današnjeg okupljanja u Đurđevcu.

Sonja König, predsjednica Ženske inicijative HNS-a i saborska zastupnica pohvalila novi izborni zakon, po kojemu će se diskvalificirati liste za parlamentarne izbore koje ne udovoljavaju tzv. ženskoj kvoti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pitanje rodne ravnopravnosti koje promoviramo u HNS-u nije samo pitanje ljudskih prava nego i razvoja i kvalitete društva", rekla je König, koja smatra da je Hrvatska još uvijek patrijarhalna, zbog čega se žene teže odlučuju na uključivanje u politiku. U HNS-u to žele promijeniti pa su predstavili fotografski natječaj koji kreće simbolično od Dana žena, 8. ožujka, a nosi naziv Žene i politika.

Pozvali su sve zainteresirane da se pridruže i šalju fotografije s temom aktivnosti žena u politici. Fotografije će objaviti na prigodnoj izložbi, a predviđeno je i mnoštvo nagrada. Glavna je put za dvije osobe u Bruxelles te obilazak Europskog parlamenta u društvu Joze Radoša, HNS-ova europarlamentarca koji je kazao kako u svojim nastojanjima podupire Žensku inicijativu HNS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Njemački je Bundestag, primjerice, jučer izglasao Zakon po kojem žene trebaju biti u 30 posto nadzornih odbora velikih tvrtki. Dakle, ide se i dalje, ne samo 'žene i politika' nego 'žene i biznis'", pridodao je Radoš.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo