poticaj iz europe / Pusić potvrdila: 'Realna je moja kandidatura za glavnu tajnicu UN-a'

Image
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

Vesna Pusić potvrdila je kako je njena kandidatura za glavnu tajnicu Ujedinjenih naroda vrlo realna

8.3.2015.
15:40
Marko Jurinec/PIXSELL
VOYO logo

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić je u intervjuu za Jutarnji list potvrdila višemjesečna nagađanja o tome da se namjerava kandidirati za glavnu tajnicu UN-a.

"Radi se o neformalnoj odluci Vijeća sigurnosti iz kojega dijela svijeta će biti sljedeći glavni tajnik ili glavna tajnica UN-a. Još nije definitivno odlučeno da će to biti Istočna Europa, u koju pripadamo i mi, ali sva je prilika da će se tako odlučiti. Koliko znam, ni Ruska Federacija ne protivi se tome da kandidat/kandidatkinja bude iz Istočne Europe, a i oni pripadaju tom području. Kad je riječ o meni, poticaj je došao iz Europe, nije bio moj, a to bi bilo i prvi put u povijesti da se spominje mogućnost da RH ima kandidata za prvo mjesto u UN-u. To bi bilo fantastično jer je i sama kandidatura golemo priznanje Hrvatskoj i uopće našoj vidljivosti u međunarodnim odnosima", pojasnila je Pusić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluka bi se donijela 2016. u jesen. Prijedlog je uvelike vezan uz Vijeće sigurnosti koje ima pet stalnih članica, pa je prvi korak da nitko ne stavi veto na nečiju kandidaturu. Nakon toga Vijeće sigurnosti predlaže kandidata Općoj skupštini i onda slijedi glasanje. Nova glavna tajnica ili glavni tajnik stupit će na dužnost 1. siječnja 2017.

"Ako se odluči da će to biti kandidat iz Istočne Europe, a dosad kandidat nikad nije bio iz tog dijela svijeta, realna je moja kandidatura. Smatram to velikom stvari i velika mi je čast što u tome sudjelujem", dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo