visoke mjere sigurnosti / RTL s predsjednicom u Afganistanu: 'Ovo mi je kao drugi dom'

Grabar-Kitarović, koja je i vrhovna zapovjednica Hrvatske vojske, stigla je u Kabul u nedjelju prijepodne. Posjet nije bio unaprijed najavljen zbog sigurnosnih razloga

10.5.2015.
19:31
VOYO logo

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović idućih nekoliko dana boravit će u službenom posjetu Afganistanu. Posjet nije bio unaprijed najavljen zbog sigurnosnih razloga. Reporter RTL-a, koji je također u Afganistanu, pojasnio je kako je riječ o standardnoj proceduri kada se putuje na turbulentna područja.

Zajedno s predsjednicom otputovalo je 17 osoba i nekolicina novinara. Kako javlja naš reporter, nigdje se ne kreću bez osiguranja, pancirki i šljemova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U glavnoj bazi misije Odlučna potpora predsjednica se nije zadržala niti pola sata, jer je prvi dan posjeta prekrcan događajima. Prvi je bio susret s afganistanskim kolegom Ashrafom Ghanijem  koji ju je primio u Predsjedničkoj palači, a ona je odmah dala do znanja koliko joj je stalo sto je tu.

"Otkad sam prvi put došla u Afganistan, zaljubila sam se u vašu zemlju, ljude i običaje. Ovdje sam bila već toliko puta da mi je ovo kao drugi dom", kazala je hrvatska predsjednica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ni predsjednik Afganistana nije krio oduševljenje.

"Samo ona zemlja poput Hrvatske, koja je prošla kroz ratna stradanja, može u najboljem smislu razumijeti sve teškoće kroz koje desetljećima prolazi Afganistan", istaknuo je predsjednik Islamske Republike Afganistan Ashrafom Ghanijem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S hrvatskom predsjednicom sastao se i afganistanski premijer Abdullah Abdullah. Razgovaralo se o dobroj suradnji dviju zemalja.

"Ponosna sam što je Hrvatska u ovih 12 godina sudjelovala prvo u borbenoj misiji NATO-a ISAF, a sada sudjeluje u operaciji Odlučna potpora u sklopu koje hrvatski vojnici obučavaju pripadnike afganistanskih snaga sigurnosti. Hrvatska će biti glas Afganistana u Europskoj uniji", poručila je Grabar-Kitarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijelo popodne predsjednica je na sastancima s ljudima iz vrha afganistanske vlasti. Sutra su na redu oni zbog kojih je ponajviše došla - hrvatski vojnici.

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo