SARKOZYJEV NASLJEDNIK / Sudbina eura nalazi se u rukama 'gospodina običnog'

Francuska je dobila prvog socijalista predsjednika nakon 1995. godine i Miterranda. Francois Hollande kojeg zovu 'gospodin normalni i obični' 15. svibnja će u Elizejskoj palači zamijeniti Nikolasa Sarkozya.

7.5.2012.
18:51
VOYO logo

Već u nedjelju pokazao je da bi mogao biti i 'gospodin opasni', poručio je da je Francuska pokazala ostalim državama da je iznad vlastodržaca narod i da štednja nije jedina mogućnost za izlazak iz krize.

Jutro nakon što je Francuska odlučila, za Hollandea je radno. Mora biti spreman na promjene koje Francuzi očekuju.

Već u nedjelju navečer, 20-ak minuta nakon prvih rezultata čestitao mu je predsjednik Sarkozy, ali i njemačka kancelarka, koja ga je telefonom pozvala u Berlin što prije.

I Hollande i Sarkozy obećavali su uravnotežiti proračun, Hollande gospodarskim rastom, a Sarkozy štednjom koju je provodio s kancelarkom Merkel, glavnom zagovornicom štednje u Europi. Europu sad zanima može li Merkozy postati Merkollande, jer o toj vezi ovisi i sudbina eura.

Dok se Europa nada da Hollande neće poljuljati Merkozijev pakt o stabilnosti, za Hrvatsku je dobro to što prvi put obje zemlje istodobno vodi ljevica.

Za 'gospodina normalnog', kako ga zovu, svijet je čuo prije pet godina kada je kao nevjenčani suprug SegoleneRoyal, podupirao njezinu predsjedničku kandidaturu. Mjesec dana nakon Sarkozijeve pobjede, rastao se od Segolene s kojom ima četvero djece, no ostali su suradnici. Nova Hollandova nevjenčana žena je novinarka ValerieTrierweiler.

Preokret u Francuskoj će se vidjeti tek nakon parlamentarnih izbora 17. lipnja, za koje je Hollande već zatražio potporu birača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo