EKSKLUZIVNO ZA RTL DANAS / Milanović: Čačić i njegova stranka će odlučiti o tome što će biti nakon presude

Premijer Zoran Milanović dao je ekskluzivni intervju povodom šest mjeseci rada svoje Vlade. Razgovor je s njim u Banskim dvorima neposredno poslije svečane sjednice Vlade na Dan državnosti vodio urednik RTL-a Danas Igor Bobić.

25.6.2012.
18:33
VOYO logo

Vladajuća koalicija na vlasti je pola godine. Život je od njihova dolaska poskupio, ali to nas, prema njihovim riječima, ne bi trebalo brinuti.

U ekskluzivnom intervjuu premijer ZoranMilanović je uredniku RTL-a DanasIgoruBobiću rekao što misli da je njegova Vlada trebala učiniti, a nije u ovih šest mjeseci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Odluka nije bilo dovoljno, trebat će ih još. Trebali smo možda neke projekte dovesti kraju, međutim recesija je u Europi, Njemačka je ušla u recesiju - sve su to stvari koje nas nažalost previše obilježavaju. Izgleda da će turistička sezona biti korektna i to nas na neki način izvlači. To opet nije i neće bit zasluga konkretno ove Vlade niti one prethodne, to je jedan od resursa koje Hrvatska ima. To nam je uz nešto malo našeg rada dao Bog, a bit priče je da od toga počnemo živjeti kvalitetno i bogato, a na tome treba raditi."

"Mislim da smo s jedne strane bili jako pripremljeni za upravu, da smo o tome puno razmišljali, planirali, projicirali, da među nama ima i tzv. svježih ljudi, ali koji su od velikog iskustva. S druge strane najbolji državnici dolaze na najzahtjevnije poslove u pravilu nespremni jer niste nikad ni svjesni što vas sve čeka. To je kao rat - magla rata. Sve što vi isplanirate u radnoj sobi je sjajno ali kad krene akcija, teže je."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanović je spomenuo kako se neće izvlačiti na bivšu vlast jer misli da je jedan od hrvatskih kompleksa 'alibi filozofija' - uvijek je kriv netko drugi. "Tu smo gdje jesmo, imamo što imamo. Trebalo je smanjiti proračunsku potrošnju, to je uvijek loša stvar."

Neću se izvlačiti na bivšu vlast jer mislim da je jedan od hrvatskih kompleksa 'alibi filozofija' - uvijek je kriv netko drugi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vlada je 2010. rekla uzmi ili ostavi, ja sam istog trenutka rekao da smo protiv tog nasilničkog načina. Sama supstanca koju su sindikati tad upotrijebili je bila supstanca za raspravu, vječno trajanje kolektivnih ugovora. Nakon izbora sami sindikati su rekli da je takva odredba nerealna i da taj rok treba smanjiti. Sad zaoštravaju. Razumijem ih, ali moraju shvatiti da je situacija teška i moj posao je da to kažem", odgovorio je premijer na kritike da mijenja mišljenje u odnosu na to da je 2010. godine potpisao preticiju protiv izmjene zakona o radu.

Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

(Foto: Screenshot)

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Na pitanje vjeruje li još uvijek Vlada u projekciju rasta BDP-a od 0,8 posto, premijer je izjavio kako vjeruje u rad i akciju svim zakonitim sredstvima. "Morate si postaviti realne visoke ciljeve da biste ih mogli ganjati", dodao je.

"Ispada kao izgovor i ne volim ovo uopće govoriti, ali četiri i pol milijuna nas je, nismo Švicarska. Njemačka nije ušla u recesiju, ali imat će kvartalni gospodarski pad, dakle očito njemačku kvalitetnu robu nema tko kupovati. Mi moramo paziti što imamo da sačuvamo to tvrdo tlo i da imamo čvrsti oslonac za skok".

"Vlada ima plan, bit će natječaja, budimo strpljivi i racionalni. Ne možemo neke projekte realizirati preko noći. Ne postavlja se pitanje zašto se natječaji za neke projekte već nisu prije raspisali. Brodogradnja, zašto to već nije riješeno? U pola godine mi moramo pospremiti nered stvaran dvadeset godina i zadržati sva radna mjesta. Čujte, to je i za pametnije tipove od mene velik zalogaj... Neki projekti se neće stići ostvariti do kraja godine, neki hoće, ali ništa bez jakog, robusnog, ambicioznog, katkad i avanturističkog privatnog poduzetništva za koja država mora stvoriti uvjete."

Premijer Milanović je napomenuo kako se trebaju rušiti administrative barijere i to ne samo velikim, nego i malim poduzetnicima koji žele stvarati za sebe. "Oni najbolje znaju gdje su prepreke, oni ih najbolje vide. Razmišljamo o jednom projektu da naprosto otvorimo prostor istima da nas napadaju i kritiziraju. Onaj tko donosi odluke i izdaje dozvole, tko stoji na putu, često uz najbolju namjeru neće vidjeti te prepreke u svim granama poduzetništva. Država mora omogućiti ljudima da rade".

"Nismo građane pozvali na naivno strpljenje, mi smo izgubili već nekoliko godina. Nakon prvog velikog udara krize moglo se ići u neke promjene, no nije se išlo i sada to moramo sanirati", dodao je.

"Za realizaciju velikih planova trebaju dva mandata. Ljudi vas prestaju tolerirati jer su nestrpljivi već nakon pola godine. Sjetite se autocesta u vrijeme stare vlade. Sad napokon imamo jednu samostalnu hrvatsku infrastrukturu koju je započela ona vlast. Takve stvari se ne rađaju preko noći, ali nema opravdanja ako traju godinama".

"Ne mogu Vam dati nikakav rok, mi živimo ovaj posao i u svakom razgovoru s ljudima kojima mislimo da im možemo pomoć se zalažemo da to i napravimo, ne lobiramo jer smo mi zagovaratelji Hrvatske".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

(Foto: RTL)

Milanović je uredniku RTL Danas Igoru Bobiću komentirao i slučaj Čačić.

"Imam ljudsko razumijevanje prema njemu, alkohola nije bilo, bilo je brzine. Postavlja se pitanje: Jesi li nakon toga lošiji čovjek? Po meni je ta nezgoda etički neutralna, mogla se dogoditi svakome, ali pričekajmo da vidimo što će se dogoditi."

"Ja ne vidim datum presude kao 'biti i ne biti' za našu Vladu, Čačić je nama važan partner, potpredsjednik Vlade, čovjek koji katkad i previše ne vodi računa o svom 'rejtingu', mislim da tu malo i griješi", kazao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čačić je nama važan partner, potpredsjednik Vlade, čovjek koji katkad i previše ne vodi računa o svom 'rejtingu', mislim da tu malo i griješi.


"Što se tiče same nezgode, to je tragedija, ali jednom sam se i ja sam našao u situaciji gdje sam u Austriji vozio 130 km/h i ušao u jedan dugački zavoj te u dijeliću sekunde izgubio nadzor nad autom. Tada sam se sjetio njegovog slučaja i pitao se jesam li nakon toga lošiji čovjek".

"Čačića košta i njegov grubi stil javne percepcije. Sjetimo se nesretnog vozača autobusa čeških turista koji također vjerojatno ima obitelj. On je zaspao za volanom u jednom trenutku, a možda nije vozio prebrzo, teško je u takvim stvarima biti pametan".

"Slučaj Ferenčak, Kalambura i Holy te slučaj Čačić su dvije različite stvari, to su jabuke i banane, a ne banane i kruške. U jednom se slučaju radi o tome da je netko pretjerivao, a u drugom slučaju se radi o svjesnom promišljenom odabiru, voljnoj komponenti i tu su etičke kategorije, bez popovanja. To su dvije različite stvari, a taj djelić sekunde u kojem se život promijeni, to je u božjim rukama.

"Ispada da je status hrvatske Vlade u rukama jednog suca prvostupanjskog suda u Mađarskoj, ali to nije prava vladavina. Vladavina nije pritisak dugmeta, već razgovor", izjavio je premijer.

"Čačiću prepuštam odluku o svemu, a ja ovdje pokušavam otvoreno reći javnosti zašto bi se zalagao za bilo koga da mu se to dogodi".

Za sami kraj, Milanović se dotaknuo i Dana državnosti te napomenuo da je naša država starija od 1991. godine i to piše u Ustavu. "Ono što smo novo stekli je neovisnost".

"Danas smo imali sjednicu Vlade, bila je misa za domovinu, no neće biti promjena prazničkog kalendara ili ukidanja praznika, to smo bili vrtjeli kao ideju. Ove godine Dan državnosti će proći bez većih manifestacija, a za dalje ćemo vidjeti", zaključio je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo