JOŠ JEDAN PROPALI PROJEKT / Politika se debelo precijenila gradnjom preskupih dvorana

Možda dugovi koje Hrvatska ima ne bi bili toliki da nije bilo megalomanske gradnje dvorana za Svjetsko rukometno prvenstvo. Javnoprivatno partnerstvo je pred debaklom, a milijunski dugovi se gomilaju Spaladium arena je nadomak stečaja, a oko cijene zadarskog Višnjika Vlada i Grad se ne mogu dogovoriti.

6.9.2012.
19:40
VOYO logo

"Spaladium arena je zatvorena i zbog nedostatka tehničkih uvjeta za njezin rad otkazana su ranije dogovorena događanja u njoj", potvrđeno je u tvrtki Sportski grad TPN koja upravlja ovom dvoranom izgrađenom za potrebe Svjetskog rukometnog prvenstva koje se u Hrvatskoj održalo 2009. godine.

"Bili smo prinuđeni zatvoriti Spaladim arenu jer su 31. ožujka ove godine istekli ugovori o njenom tehničkom održavanju, a mi ne želimo stvarati daljnje gubitke", izjavio je RencoPosinković, dužnosnik tvrtke Sportski grad TNT.

Tvrtku Sportski grad TNT utemeljio je konzorcij tvrtki Konstruktora, IGH i Dalekovoda, koji je ugovorom o javno-privatnom partnerstvu s Gradom Splitom i Vladom gradio Spaladium arenu kako bi se u njoj mogle igrati utakmice Svjetskog rukometnog prvenstva 2009. godine.

Kako su rekli u tvrtki Sportski grad TNT, poteškoće su nastale jer ne funkcionira ugovor o javno-privatnom partnerstvu te je Grad Split dužan više od 20 milijuna kuna za najamninu dvorane, a s druge strane, dvorana je dužna državi oko 2,5 milijuna kuna poreza, te oko 500 tisuća kuna dobavljačima.

Dogradonačelnik Splita JureŠundov izjavio je kako Grad nema namjeru platiti dugovanja Spaladium areni dok se ne riješe imovinsko-pravna pitanja u Lori na području gdje je izgrađena dvorana.

Split je već tražio od Vlade da im ustupi zemljišta na kojima bi izgradili poslovni dio kompleksa za iznajmljivanje, čime bi se podmirivao dug Arene. No čini se da Vlada, nakon prvog, novi sastanak sa Splićanima ne planira.

Iako je lani nakratko bila i zatvorena zbog nastalih dugovanja, Arena Zagreb, tvrde nadležni, posluje stabilno.  Porezne obveznike ova dvorana godišnje stoji 56 milijuna kuna, što popola plaćaju grad i država. I tako još 25 godina.

Varaždinska, osječka i porečka dvorana posluju dobro – no jasno je kako se megalomanskom gradnjom preskupih zdanja za Svjetsko rukometno prvenstvo - politika debelo – precijenila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo