MIŠLJENJA SU PODIJELJENA / Što su rekli branitelji o objavi Registra?

Dok ministar Fred Matić ističe kako je danas objavljen najčasniji dokument u Hrvatskoj, branitelji su podijeljenih mišljenja.

19.12.2012.
18:38
VOYO logo

Tomislav Šantić, 322 ratna dana u borbenom sektoru. U registru je, ali posljednjih 17 godina živi prepušten sam sebi, u neljudskim uvjetima. Iako status branitelja ima, prava nije uspio ostvariti.

"Imam 153 kune i 70 lipa", povjerio nam je Tomislav Šantić.

Drago mu je da je registar objavljen, no sumnja da će mu to ikako pomoći. Pogledati ga ne može, jer nema ni kompjutora niti struje.

Uz šampanjac, na božićnom druženju s predsjednikom su mišljenja podijelili generali.

"To su trebali obaviti još davno, ne bi bilo nikakvih problema, nikakvih pitanja, odavno bi se riješilo. Nema tu nikakvih tajnosti", kazao je Rahim Ademi.

"Tu neće biti nekakve velike koristi, bojim se samo da ne bi ulica počela birati tko je bio branitelj, tko nije bio branitelj i bojim se krivih podataka", dodao je Pavao Miljavac, bivši načelnik Glavnog stožera.

Zadarski branitelji uvjereni su da je ovo početak pravednijeg popisa.

"Ja sam mogao sumnjati jer nemam pojma gdje je tko bio, sumnjati da je uopće netko negdje bio, ali sad ako pročitam da je netko bio zajedno sa mnom u mojoj postrojbi, a nije bio, budite sigurni da ću ga prijavti. Jer ne mogu dozvolti da netko stoji kraj mene ako nije bio kraj mene u ratu", rekao je dopredsjednik HVIDRA-e Zadar, Klaudio Vidaić.

Predsjednik Udruge zagrebačkih branitelja Vukovara kompjuter zbog registra neće ni upaliti.

"S registrom branitelja se ništa ne dobiva, niti se gubi. Mislim kako Hrvatska država ima puno važnijih problema nego da sad gubimo jedno mjesec dana oko tog", poručio je Damir Jašarević, predsjednik Udruge zagrebačkih branitelja Vukovara.

I drugi branitelji su podijeljeni. Dok jedni govore kako će pogledati tko je branio Hrvatsku, drugi vjeruju da bi bilo pametnije objaviti koliko je netko novaca pokrao iz države.

Listat će se i poznata imena. Ćiro ima pričuvni čin brigadira, ali nije u registru. Brine ga ipak nešto drugo.

"Ovo mi se ne dopada, jer se bojim da bi netko mogao biti razočaran jer administrativno se negdje pogriješilo pa ga se nije uvrstilo, jako sam zabrinut", priznao je Ćiro Blažević.

U registru primjerice nema Franje Tuđmana. No, ratni dani Thompsona, Karamarka i Šeksa su upisani. Tko je branitelj, a tko ne, sada mogu provjeriti svi na registar.branitelji.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo