DRUGI MANDAT U BIJELOJ KUĆI / Obama položio zakletvu po rekordni četvrti put!

Rekordni, četvrti put, Barack Obama položio je zakletvu za drugi mandat na čelu Sjedinjenih Država. Prvi crni predsjednik potom je pred stotinama tisuća sunarodnjaka održao inauguracijski govor.

21.1.2013.
18:27
VOYO logo

WASHINGTON - Američki predsjednik BarackObama pozvao je u ponedjeljak Amerikance da odbace politički "apsolutizam" i stranačke podjele te pokažu nacionalno jedinstvo, potrebno da bi se odgovorilo na goleme izazove koji ga očekuju u drugom predsjedničkom mandatu.

Obama je na javnoj svečanosti pred zgradom Kongresa prisegnuo na dužnost predsjednika drugi put, nakon što je to jučer službeno učinio na privatnoj ceremoniji u Bijeloj kući.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prisega na Capitol Hillu bila je tradicionalno svečana i raskošna, ali puno manje od one prije četiri godine kada je prvi afroamerički predsjednik u povijesti SAD-a počeo svoj prvi mandat na krilima nade i promjena.

"Ne smijemo apsolutizam uzeti za načelo, a politiku zamijeniti spektaklom i prozivanje smatrati sadržajnom raspravom", rekao je Obama na golemoj pozornici na zapadnom ulazu u Kongres s koje se pružao pogled na Nacionalnu šetnicu u Washingtonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavio je da će se usredotočiti na dobrobit srednje klase, više nego na uspjeh elite te je pozvao političare da stave na stranu stranačke podjele kako bi zajednički riješili teške gospodarske teškoće.

"Napredak Amerike mora počivati na srednjoj klasi" istaknuo je Obama u inauguralnom govoru pred oko 700.000 ljudi, puno manje od 1.8 milijuna koliko ih se okupilo na inauguraciji 2009.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obama je drugi mandat počeo na dobrim temeljima, uz ankete koje ukazuju na rastuću popularnost, Republikance u defenzivi i značajnim rezultatima prvoga mandata kao što je reforma zdravstvenog sustava, završetak rata u Iraku i ubojstvo OsamebinLadena.

No, nastavljaju se bitke s Republikancima oko državnog proračuna, kontrole naoružaja i reforme imigracijske politike, a čini se kako Obama nikako ne uspjeva o tim pitanjima postići dogovor s republikanskom većinom u Zastupničkom domu Kongresa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obama (51), sjeđe kose nego prije četiri godine, pokušao je govorom ohrabriti Amerikance da mu pomognu riješiti preostale probleme nacije i u svome se govoru dotaknuo niza pitanja, uključujući klimatske promjene i demokratske ustanke na Bliskom istoku.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo