NA KORAK DO RATA / Južna Koreja i SAD podigli stupanj pripravnosti

Image
Foto: Ilustracija arhiva

Združeno zapovjedništvo američkih i južnokorejskih snaga podiglo je stupanj zajedničke pripravnosti s 3. na 2. stupanj koji označava 'po život opasnu prijetnju'. Sljedeći, ujedno i najviši - 1. stupanj, znak je rata.

10.4.2013.
9:48
Ilustracija arhiva
VOYO logo

Južna Koreja i njezin američki saveznik podigli su u srijedu stupanj pripravnosti svojih snaga zbog toga što se Sjeverna Koreja, kako se primiče 15. travnja i obljetnica rođenja utemeljitelja države, sprema izvesti jedan ili više pokusnih ispaljivanja raketa.

Združeno zapovjedništvo američkih i južnokorejskih snaga podiglo je stupanj zajedničke pripravnosti s 3. na 2. stupanj koji označava "po život opasnu prijetnju", rekao je za južnokorejsku agenciju Yonhap jedan vojni dužnosnik koji je htio ostati anoniman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sljedeći, ujedno i najviši - 1. stupanj, znak je rata.

Ispaljivanje rakete može se dogoditi "u bilo kojem trenutku od sada", rekao je južnokorejski ministar vanjskih poslova Yun Byung-Se u parlamentu, upozorivši Pjongjang da će tim činom navući na sebe nove sankcije UN-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanemarivši upozorenja svog susjeda i savezničke Kine, sjevernokorejski režim je prošlog tjedna na svoju istočnu obalu postavio dvije rakete Musudan koje teoretski imaju domet od 4.000 km, što znači da mogu pogoditi Južnu Koreju, Japan i američki otok Guam, tvrdi Seul.

Južnokorejska vojna obavještajna služba upozorava da bi Sjever mogao ispaliti raketu oko 15. travnja, na 101. obljetnicu rođenja utemeljitelja Narodne Demokratske Republike Koreje Kim Il-Sunga, koji je umro 1994.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I Japan je u srijedu obznanio da je u "stanju pripravnosti" za presretanje svakog projektila koji bi prijetio zemlji. Dan ranije u središtu Tokija i u okolici razmještene su rakete Patriot, a sustavi za presretanje projektila trebaju biti postavljeni i na južnom otoku Okinawi.

Ratnu retoriku, učestalu prošlih tjedana, Pjongjang je u utorak podigao na višu razinu, zaprijetivši "termonuklearnim" ratom, pri čemu je inozemnim državljanima u Južnoj Koreji preporučio da napuste zemlju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U srijedu je za turiste zatvoren najveći granični prijelaz između Kine i Sjeverne Koreje u Dandongu, rekao je za agenciju France Presse čelnik carinske službe u tome gradu, dodajući da granica ostaje otvorena za trgovinu.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo