uz reding i mimica / RTL ekskluzivno donosi dokumente o pokretanju sankcija Hrvatskoj!

Zbog 'Lexa Perković' pokrenuta je procedura kažnjavanja Hrvatske, a vjerojatno će se raditi o uskrati novca za uvođenje Shengena. To su na kolegiju u petak podržali svi povjerenici pa i bivši potpredsjednik hrvatske Vlade Neven Mimica. RTL Danas vam ekskluzivno donosi dokumente o pokretanju sankcija Hrvatskoj!

16.9.2013.
19:00
VOYO logo

Europska komisija je odlučila pokrenuti postupak protiv Hrvatske predviđen člankom 39 iz hrvatskog pristupnog ugovora i o tome će uskoro izvijestiti zemlje članice, doznaje se u ponedjeljak iz izvora Komisije.

RTL Danas Vam u priloženim fotografijama ekskluzivno donosi dokumente o pokretanju sankcija Hrvatskoj!

Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

Kolegij povjerenika je prijedlog Reding da se Hrvatskoj nametnu sankcije prihvatio jednoglasno. To znači da je ruku "za" digao i jedini hrvatski povjerenik pri Europskoj komisiji NevenMimica, donedavni potpredsjednik vlade Zorana Milanovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U petak su povjerenici VivianeReding, zadužena za pravosuđe i ŠtefanFuele, zadužen za proširenje obavijestili kolegij povjerenika o hrvatskom kršenju europskog uhidbenog naloga i dobili potporu cijele Komisije da se aktivira članak 39.

"Postupci koji će uslijediti su već u proceduri, očekujemo da bi mogli stupiti na snagu vrlo brzo. Nije problem samo u kršenju zakona, nego u ozbiljnom kršenju povjerenja. Ovako se ne ponašaš kad si dio obitelji", izjavila je Reding.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uskoro će Komisija o tome obavijestiti zemlje članice, jer članak 39 predviđa konzultacije sa zemljama članicama, ali ne mora od njih dobiti odobrenje za pokretanje zaštitnih mjera. Zemlje članice imaju deset dana da se očituju o tome, a nakon toga će se odlučiti koje će mjere biti poduzete protiv Hrvatske.

Iz diplomatskih izvora se doznaje da će to najvjerojatnije biti uskraćivanje novaca za priremu za ulazak u schengenski prostor. Alternativa tome bila bi uvođenje postpristupnog monitoringa, protiv čega se Komisija protivila prije ulaska Hrvatske u EU-u, dodaje taj izvor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije problem samo u kršenju zakona, nego u ozbiljnom kršenju povjerenja. Ovako se ne ponašaš kad si dio obitelji", izjavila je Reding.

Članak 39 omogućava Komisiji da do kraja razdoblja koje traje do tri godine nakon pristupanja može na zahtjev neke države članice ili na svoju vlastitu inicijativu poduzeti odgovarajuće mjere i odrediti uvjete i načine njihove provedbe u slučaju ozbiljnih nedostataka u prenošenju ili provedbi europske pravne stečevine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo pravosuđa: Sve o uhidbenom nalogu već rečeno u pismima Reding

Image
Foto: Borna Filic/PIXSELL
Image
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Ministarstvo pravosuđa danas nije željelo komentirati najave da je zbog kršenja europskog uhidbenog naloga Europska komisija odlučila pokrenuti sankcije protiv Hrvatske predviđen člankom 39. hrvatskog pristupnog ugovora.

U ministarstvu ističu tek da sve što se ima za reći stoji u pismima potpredsjednici Europske komisije Viviane Reding u kojima je ministar pravosuđa Orsat Miljenić, među ostalim, naglasio da je iznenađen najavama o aktiviranju "zaštitnih mjera" iz pristupnog ugovora jer nije došlo do ozbiljnih nedostaka u prenošenju ili stanju provedbe acquisa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je da Hrvatska izvršava Europski uhidbeni nalog, da je preuzela obvezu uskladiti Zakon o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije te da je Komisiji poslan "jasno definiran vremenski redoslijed u kojem će se zakonske izmjene izraditi, donijeti u Saboru i stupiti na snagu".

Miljenić je podsjetio i da se zaštitne mjere nisu primjenjivale na Sloveniju i Češku koje su također unijele vremensko ograničenje primjene Europskog uhidbenog naloga, iako to nisu dogovorile u svojim pristupnim pregovorima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

Leko: Ne očekujem materijalno kažanjavanje Hrvatske

Predsjednik Hrvatskog sabora JosipLeko rekao je nakon današnje najave Europske komisije o pokretanju sankcija protiv Hrvatske zbog nepoštivanja europskog uhidbenog naloga da ne očekuje materijalno kažnjavanje Hrvatske.

"Pedagoške mjere i materijalno kažnjavanje ne očekujem, a Vlada će znati reagirati štiteći hrvatske interese te se dogovoriti s EU i vjerujem da će naći rješenje", rekao je Leko u emisiji "S Markova trga" Hrvatskog radija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europska komisija radi svoj posao, ustvrdio je, izrazivši nadu da će vlada na najbolji način uskladiti hrvatske interese s europskim tijelima te da će se iznaći rješenje na način da neće biti nikavih sankcija, a da će Hrvatska ispuniti svoje obveze u skladu s važećim obvezama iz pristupnog ugovora.

Osobno mu je, kazao je, važnije kako će biti uređen Zakon o potrošačkom kreditiranju odnosno pozicija građana u njemu, nego Zakon o suradnji u kaznenin stvarima sa zemljama EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Jesu li građani dali punomoć Milanoviću da ih posvađa sa cijelim svijetom?'

Predsjednik HSS-a BrankoHrg upitao je danas, komentirajući odluku Europske komisije (EK) o pokretanju postupka protiv Hrvatske, jesu li hrvatski građani predsjedniku Vlade Zoranu Milanoviću i Kukuriku koaliciji dali punomoć da ih posvađa sa cijelim svijetom.

"Imali smo mukotrpan put ulaska u Europsku uniju, a sada, čim smo zakoračili u nju, zbog bahatosti jednog čovjeka opet ćemo biti na promatranju. Koje bi stvarne štete mogle nastati zasada još nitko u stvari ne zna, znamo samo da one nastaju zbog bahatosti jednog jedinog čovjeka, premijera Milanovića", izjavio je Hrg Hini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je kako ga začuđuje da je Europska komisija navodno jednoglasno donijela odluku, iako znamo da je i hrvatski predstavnik član Komisije.

Ustvrdio je da "bahatost koju Milanović pokazuje prema parlamentu, oporbenim strankama i građanima Hrvatske u krajnjem slučaju, očito, ne prolazi u Europi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne bi to bio veći problem kada ne bi nanosilo velike štete Hrvatskoj i hrvatskim građanima", istaknuo je Hrg.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo