'sankcije bi bile greška' / Kosor od Leke traži hitnu raspravu o 'lex Perković'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

'Prijetnja sankcijama iz Europske komisije razlog je zbog kojega želim da Sabor čim prije raspravi taj prijedlog', objasnila je Kosor.

17.9.2013.
12:06
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Prijetnja sankcijama iz Europske komisije (EK) motivirala je nezavisnu zastupnicu Jadranku Kosor da danas i službeno od predsjednika Hrvatskog sabora zatraži da se njezin prijedlog izmjena zakona o europskom uhidbenom nalogu, tzv. lex Perkovića, pomakne na vrh saborskog dnevnog reda i čim prije raspravi.

Na dnevnom redu koji zasad ima 75 točaka prijedlog Jadranke Kosor je na 70. mjestu pa je danas pisanim putem od Josipa Leke zatražila da ga pomakne na vrh dnevnog reda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tražila sam od predsjednika Sabora da moju točku dnevnog reda, u kojoj se ne traži ništa drugo nego povratak na ono što smo s EK ispregovarali, stavi među prvih 10 točaka. U situaciji kada državi prijete sankcije, to se po poslovniku može tražiti. Dovoljno je dobar razlog. Na taj bi se način prijedlog našao na raspravi već u srijedu ili četvrtak i bio izglasan u prvom glasanju u petak", pojasnila je Kosor.

Bivša premijerka je jučer, čim je čula vijesti iz Bruxellesa o mogućim sankcijama, predložila Vladi da Saboru žurno pošalje svoj prijedlog izmjena istog zakona kako bi ga Sabor mogao donijeti već u srijedu i time ublažiti nastalu štetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kosor predlaže da se iz zakona o europskom uhidbenom nalogu izbriše vremensko ograničenje prema kojemu se europski uhidbeni nalog ne primjenjuje za kaznena djela koja su hrvatski državljani počinili na teritoriju zemalja članica EU prije kolovoza 2002. godine.

'Komisija bi napravila grešku da nam uvede sankcije'

Milorad Pupovac je izjavio kako ne misli da Hrvatska treba dobiti sankcije te da se sadašnja situacija treba izgladiti

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako smo napravili grešku, Komisija bi napravila jos veću da nam uvede sankcije", zaključio je Pupovac.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak je dodao kako smatra da sankcija neće biti te će se sve riješiti u hrvatsku korist. Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina naglasio je 'da pustimo Vladu da radi svoj posao'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo