KAZNE ZA NEPOSLUŠNE / Ravnatelj KBC-a Zagreb zabranio liječnicima da idu na prosvjed

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

'Svaki liječnik - radnik KBC-a Zagreb, koji napusti svoje radno mjesto prije isteka radnog vremena te ne obavi poslove propisane Odlukom ministra i spomenutim Pravilima KBC-a Zagreb, bit će sukladno pozitivnim propisima sankcioniran', stoji u pismu koje je potpisao ravnatelj KBC-a Zagreb.

10.10.2013.
11:31
Marko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Nakon što je u srijedu predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić pozvao na veliki prosvjed u četvrtak u 12 sati na Cvjetnom trgu, odlazak na prosvjed liječnika iz KBC-a Zagreb ravnatelj Zlatko Giljević želi spriječiti pod prijetnjom sankcija. U pismu koje je dr. Giljević potpisao piše:

Svaki liječnik - radnik KBC-a  Zagreb,  koji  napusti  svoje  radno  mjesto prije  isteka  radnog vremena, bit će sukladno pozitivnim propisima sankcioniran.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatski liječnički sindikat uputio je pisanu uputu svim povjerenicima, a u svezi skupa liječnika u štrajku koji je organiziran i najavljen za četvrtak, 10. listopada 2013. godine u 12.00 sati na  Cvjetnom  trgu  u Zagrebu prema  kojoj  su  povjerenici  dužni  obavijestiti poslodavca, odnosno u našem sIučaju sanacijskog upravitelja o danu, mjestu i vremenu održavanja sindikalnog skupa.

U nastavku teksta HLS se poziva na postojeće propise prema kojima navodno svi čIanovi sindikata ustanove imaju pravo jednom u šest mjeseci održati sindikalni skup u radno vrijeme ustanove, o čemu trebaju obavijestiti poslodavca, a pazeći da se sastanak organizira u vrijeme i na način koji najmanje narušava redovno poslovanje ustanove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Goran Jakus/PIXSELL
Image
Foto: Goran Jakus/PIXSELL

U predmetnoj pisanoj uputi izbjegnuto je pozivanje na određeni čIanak nekog zakona na kojem se temelji to navodno pravo sindikata. iz teksta upute može se uočiti sIičnost s čIankom 162. Zakona o radu u kojem se pod nazivom: “Skupovi radnika” utvrđuje pravo radničkog vijeća da dva puta godišnje održavaju skupove radnika, uz prethodno savjetovanje s poslodavcem, vodeći pri tome računa da se odabirom vremena i mjesta održavanja skupa radnika ne šteti poslovanju poslodavca.

Dakle, HLS je u spomenutoj uputi samovoljno modificirao spomenuti čIanak Zakona o radu pa Vas izvješćujemo da nismo suglasni sa sudjelovanjem liječnika - radnika KBC-a Zagreb na spomenutom skupu organiziranom u radno vrijeme ustanove i na mjestu značajno dislociranom od mjesta rada liječnika, čime se dovodi u pitanje obavljanje nužnih poslova utvrđenih Pravilima o nužnim poslovima koji se ne smiju prekidati za vrijeme štrajka i o načinu rada za vrijeme štrajka KBC-a Zagreb, a sve radi zaštite života i zdravlja pacijenata i građana RH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HLS može organizirati razne sindikalne skupove i druženja izvan radnog vremena, za to im nije potrebna suglasnost poslodavca.

Svaki liječnik - radnik KBC-a  Zagreb,  koji  napusti  svoje  radno  mjesto prije  isteka  radnog vremena te ne obavi poslove propisane Odlukom ministra i  spomenutim Pravilima KBC-a Zagreb, bit će sukladno pozitivnim propisima sankcioniran.

Napominjem da su za organizaciju rada klinike, kliničkog zavoda odgovorni predstojnici te su isti u obvezi utvrditi prisutnost na radu radnika, odnosno evidentirati one liječnike - radnike koji u vrijeme održavanja skupa, a sa svrhom sudjelovanja na skupu napuste svoje radno mjesto", stoji u pisanom otpravku sanacijskog upravitelja KBC-a Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo