tko financira inicijativu? / 'U ime obitelji' ne želi da GONG nadzire referendum

Image
Foto: RTL

Inicijativa 'U ime obitelji', kojoj je cilj Ustavom definirati brak kao zajednicu isključivo žene i muškarca, zahtjeva od DIP-a da izuzme GONG-a kao nepristran promatrač na referendumu o braku.

9.11.2013.
13:48
RTL
VOYO logo

Inicijativa U ime obitelji podnijela je zahtjev Državnom izbornom povjerenstvu da se izuzme GONG-a kao nepristran promatrač na referendumu 1. prosinca.

"Budući da udruga GONG već duže vrijeme javno provodi svojevrsnu anti-kampanju protiv predmetnog referenduma, očito je da ista već sada i aktivno i pasivno utječe na buduće birače. Kako je anti-kampanja koju GONG provodi jednostrana i aktivistička, držimo da predstavlja zloupotrebu pozicije GONG-a u hrvatskom društvu i javnosti", pojašnjavaju iz U ime obitelji.

Međutim, GONG uopće nije tražio dozvolu za promatranje regularnosti referenduma.

"GONG uopće nije tražio dozvolu za promatranje regularnosti referenduma pa je ovaj zahtjev inicijative ionako bespredmetan. Smatramo da nije potrebno da GONG nadgleda proces jer nema opasnosti da će biti zloupotreba", rekla je pravna savjetnica GONG-a Vanja Škorić za 24sata.

Tko financira diskriminaciju i ugrožavanje ljudskih prava?

"Mi jesmo vrijednosno pristrani, odnosno jasno smo izrazili stav da ne podržavamo diskriminaciju LGBT osoba. GONG je dio Platforme 112 u kojoj su i druge udruge civilnog društva. To smo jasno više puta kazali", dodala je.

Također je istaknula kako je referendumska legislativa jako problematična i puna rupa.

"Za razliku od izbora gdje stranke moraju podnijeti izvještaj o potrošenom novcu u kampanji, ovdje nema takve obveze. Koliko znam U ime obitelji je inicijativa, a ne udruga. Da su udruga, kao recimo GONG, morali bi podnijeti makar godišnje izvješće. Sporno je pitanje kako se njih tretira i tko su donatori u toj kampanji", objašnjava Škorić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo