gotovo dva mjeseca / Štrajk liječnika se nastavlja: Misli li itko na pacijente?

Štrajku liječnika čini se nema kraja. Sindikati su danas od ministra zdravlja dobili prijedlog kolektivnog ugovora, kojim predsjednik liječničkog sindikata nije zadovoljan pa je najavio da sutra ništa neće potpisati. Štrajk sutra ulazi u 58 dan, a liječnici u isto vrijeme prikupljaju kolektivne otkaze.

13.11.2013.
18:40
VOYO logo

Nakon 57 dana štrajka liječnici i dalje nezadovoljni, ne sviđa im se ni posljednja ministrova ponuda.

"Primjera radi, sat pripravnosti liječnika specijaliste i subspecijaliste košta u neto iznosu osam kuna, sat prekovremenog rada liječnika u noćnim satima iznosi 38 kuna", istaknuo je predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić.

Zato sutra prijedlog novog kolektivnog ugovora neće parafirati.

"Ono što je ponuđeno nije čak na razini ispregovaranog nego je ponuđeno niže od dogovaranoga", dodao je Babić.

Sindikat stoga nastavlja prikupljati otkaze liječnika. Koliko ih je već kuvertiralo ostavke - ne znaju.

"Nažalost, mi smo prisiljeni i na takav potez i mi smo jednostavno stavljeni pred zid ponašanjem ministra i Vlade prema nama", rekao je kirurg u OB Sisak Abel Balaško.

U sisačkoj je bolnici tako čak sedamdeset posto liječnika s odjela kirugije zatražilo papire za odlazak u inozemstvo. Otkada su povukli suglasnosti za rad dulji od 48 sati na tjedan, rade u smjenama.

"Jednostavno nije moguć nikakav rad osim samo hitnog posla tako da bez obzira na štrajk, mi nismo u mogućnosti obavljati nikakav hladni program osim hitnog posla", dodao je Blaško.

Liječnike čekaju i manje plaće za listopad. S Vladinom odlukom se ne slažu jer unatoč štrajku, kažu - rade.

"Tri sata je trajala operacija, teška operacija čovjeka koji je prokrvario, imao je tumor. Na koji način bi taj čovjek mogao biti operiran da ja kao najiskusniji urolog u Dubrovniku danas nisam uskočio", upitao je liječnik u OB Dubrava Damir Šimunović.

A zbog manjih plaća šef splitske kirurgije, koji nije htio pred kamere, jučer je dao otkaz na to mjesto.

"Vrši se pritisak na šefove odjela da napišu drugačiji vremenski izvještaj, tj. da smanje svakome po jedan sat da su bili na poslu. Normalno, pametan čovjek ne želi raditi ništa protuzakonito niti lažirati izvještaj o prisutnosti na poslu", otkrio je sindikalni povjerenik u KBC-a Split Božo Bota.

Uprava pak tvrdi drugačije. Kirurg, kažu, nije mogao izdržati pritisak posla.

"Osim vrlo iscrpnih operacija u kojima osobno kao kirurg tu sudjeluje, svaki kirurg, a u ovom slučaju predstojnik posebno se mora bavit dodatnom količinom administrativnih poslova", kazala je pomoćnica sanacijskog upravitelja KBC-a Split Maja Radman.

Dok natezanje oko kolektivnog ugovora traje već gotovo 2 mjeseca - na  pacijente, kojima se pregledi odgađaju, nitko više ne misli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo