traži se blokada imovine? / Nadanu Vidoševiću određen jednomjesečni pritvor

Image
Foto: Goran Jakus/PIXSELL
Image
Foto: Goran Jakus/PIXSELL

Nadanu Vidoševiću, bivšem predsjedniku HGK, zatvor je određen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i uništavanja dokumentacije

13.11.2013.
21:03
Goran Jakus/PIXSELL
VOYO logo

Nadanu Vidoševiću kojeg USKOK tereti da je organizirao kriminalnu skupinu radi izvlačenja milijunskih iznosa iz Hrvatske gospodarske komore (HGK) i članici te skupine Josipi Mladinov sutkinja istrage zagrebačkoga Županijskog suda večeras je odredila jednomjesečni istražni zatvor.

"Nadanu Vidoševiću, bivšem predsjedniku HGK, zatvor je određen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i uništavanja dokumentacije", kazala je zamjenica ravnatelja USKOK-a Željka Pokupec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavila je žalbu na dio odluke kojom je odbijen njihov prijedlog da se Vidoševiću zatvor odredi i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

Voditeljici Službe za financijsko-računovodstvene poslove HGK Josipi Mladinov, koja je jučer također uhićena, određen je istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja kaznenog djela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom istrage koju je USKOK pokrenuo protiv ukupno pet osoba bit će ispitano 35 svjedoka.

Prema neslužbenim podacima, USKOK traži blokiranje imovine Vidoševića, njegove majke i supruge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vidoševićev odvjetnik Dražen Delač najavio je žalbu na odluku o pritvoru. Dodao je da je njegov branjenik iznosio obranu.

Protiv Nadana Vidoševića USKOK je pokrenuo istragu zbog izvlačenja najmanje 35 milijuna kuna iz HGK, a istragom su uz Mladinov još obuhvaćeni i šefica Ureda predsjednika Komore Zdenka Peternel, koja je već u istražnom zatvoru, Davor Komerički, koji se od jučer brani sa slobode, i Igor Premilovac, preko čije je tvrtke fiktivnim ugovorima izvlačen novac iz HGK.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

USKOK je večeras izvijestio da je donio nalog o provođenju istrage protiv pet osoba zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela udruživanja za počinjenje kaznenih djela, zlouporabe položaja i ovlasti, pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti te krivotvorenja službene isprave.

Istražitelji iz HGK iznijeli hrpu dokumentacije i nekoliko slika!

Vidošević na čelu kriminalne skupine koja je izvukla 32 milijuna kuna!

Vidoševićevih 30 godina zavidne karijere!

USKOK tereti Vidoševića da je od od 2006. do veljače 2011., radi 'stjecanja znatne nepripadne materijalne koristi za sebe i druge na štetu Komore', tražio od predstojnice svoga ureda da potpisuje dokumentaciju o nepostojećim poslovima za račun Komore, a od voditeljice Službe za financije i računovodstvo da provede plaćanje fiktivnih faktura, na što su one pristale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po Uskokovim sumnjama, s računa Komore na račune više društava u Hrvatskoj isplaćeno je najmanje 35 milijuna kuna. Vidošević i Peternel su se okoristili za iznos od najmanje 31,5 milijuna kuna, a Premilovac za proviziju od najmanje 3,5 milijuna kuna. Premilovac je preko Komeričkog iznos od najmanje 31,5 milijuna kuna proslijedio dio na ruke Vidoševića, a dio na ruke Peternel, koja je pak većinu predavala Vidoševiću.

Nadan Vidošević i Josipa Mladinov uhićeni su jučer, dan nakon što je svoj iskaz u tužiteljstvu dopunio Komerički koji je navodno kazao da je novac, izvučen preko Premilovčevih tvrtki, davao na ruke Vidoševiću i njegovoj suradnici Peternel koju se na početku istrage teretilo da je još sredinom 2005. osmislila način isplaćivanja novca preko fiktivnih ugovora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo