LESAR i šuker NE VJERUJu ZOKIJU / Žustra rasprava oko Milanovićevih ljudi

Image
Foto: PIXSELL

Nakon podužeg govora novopečenog hrvatskog premijera Zorana Milanovića i njegovog predstavljanja Vlade, za saborskom govornicom krenuli su se redati kritičari nove vlasti, ali i oni koji je zdušno podržavaju.

23.12.2011.
13:13
PIXSELL
VOYO logo

Nakon što je novopečeni premijer Zoran Milanović predstavio svoje ministre, zastupnici su se počeli javljati za riječ.

Dok je Gordan Maras isticao kako će Kukuriku koalicija raditi na mjerama koje će pomoći poduzetnicima i obrtnicima da pokrenu poslovanje, rasteretit će ih poreznih davanja koje su do sada imali, Ministar zdravlja Rajko Ostojić obećao je da će liste čekanja prepoloviti u samo 180 dana, srediti financije i hitne pomoći. Također je dodao kako neće zatvoriti ni jednu bolnicu, ali da će restrukturirati veći dio njih, te će otvorit hospicije, a ugovori s HZZO-om više neće biti tajni.

Zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin podržao je novu Vladu, a Milorad Pupovac u novoj vlasti vidi 'priliku da se nešto napravi za Hrvatsku i da započnemo nakon 20 godina pisati nova poglavlja povijesti, ne samo zbog ulaska Hrvatske u EU, već i zbog toga što se i svijet počinje mijenjati'.

Šef Laburista Dragutin Lesar je u svom govoru odmah priznao da ne vjeruje Milanoviću jer je premijer istaknuo kako neće biti oštrih rezova, a svi znamo da će ih biti.

"Oni koji će pretrpjeti rezove dobit će anesteziju. Boljeti neće odmah, a neki lijekovi će biti na recept, dok drugi neće", slikovito se izrazio Lesar, koji je Kukuriku koaliciji također zamjerio što imaju program sličan ostalima te što nisu ništa govorili o bankarskom sektoru koji se bogati u ovim teškim vremenima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, Lesar ipak vidi i malo svjetla u programu Kukuriku koalicije. Naime, pohvalio je namjeru da se deindustrijalizira zemlja, kao i činjenicu da je ovo prva Vlada koja nije pričala samo o smanjenju broja nezaposlenih, nego i o povećanju broja zaposlenih građana.

Očekivano, Vladimir Šeks je odmah 'pokazao zube' novoj Vladi. On se fokusirao na sastanak Odbora za zakonodavstvo, koji se održao u četvrtak navečer, naglasivši kako je to bio direktan udar na demokraciju i Ustav. Nakon toga, nastavio je iskaljivati bijes što je vladajući Kukuriku u petak ujutro stavio svoj program pred zastupnike.

"To nije u duhu demokracije. To je udar na parlamentarnu demokraciju i ustav donošenje zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi", kritičan je bio Šeks.

Bivši ministar financija Ivan Šuker, baš kao i Dragutin Lesar, ne vjeruje listi želja Zorana Milanovića i ekipe. U maniri oporbenog zastupnika upitao je vlast namjeravaju li povećati PDV, s obzirom da ne planiraju rezove, što će biti s cestogradnjom i Zakonom o braniteljima.

Osim toga, izrazio je sumnju u Kukuriku plan o decentralizaciji zemlje jer bi to podrazumijevalo 'plaćanje novih poreza'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dinko Burić je nastupio s tipičnom HDSSB-ovom retorikom pričajući kako se prošlost ne smije zaboraviti niti prešućivati, no također je dodao kako njom ne smijemo biti opterećeni.

"U ovom svečanom i odgovornom trenutku za cijelu Hrvatsku ne treba ostati okrenut unazad, u prošlost već treba gledati s nadom unaprijed", izjavio je.

Međutim, pravu buru u Saboru izazvala  je njegova izjava kako je HDZ opljačkao narod te da se korupcija iz te stranke proširila na sve državne institucije.

Uz Burića su stali i njegove kolege iz HDSSB-a, priznajući kako u HDZ-u 'ima poštenih' ljudi, ali i mnogo kriminalaca.

Šeks je okončao ovu raspravu držeći prodike Špremu kako se vodi saborska sjednica.

S druge strane, Slavko Linić je ostao šokiran oštrinom kojom je HDZ navalio na novu vlast.

Nova ministrica kulture Andrea Zlatar, koju su mediji proglasili jednim od najpozitivnijih rješenja za ovu funkciju, najavila je borbu za budžet kako bi kultura dobila svojih jedan posto u proračunu koji zaslužuje.  

"Medijska politika je u zadnjih nekoliko godina jako zapostavljena i time ćemo se morati baviti. Nezadovoljstvo je veliko i nadam se da će se povesti široka javna rasprava o tome jer je to jedan od najvažnijih zadataka. Želimo potpuno slobodno novinarstvo oslobođeno političkih utjecaja", poručila je Zlatar.

Josip Salapić iz HDZ-a branio je boje svoje stranke naglašavajući kako nova Vlada ne može dobiti njihovo povjerenje dok se ne dokažu i naglasio je kako je oporba na čelu s Jadrankom Kosor svjesna oporba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Takozvani europski duh pokažite kada Sabor započne s radom", rekao je Salopić, a Milanovića je pozvao da dosadašnje zaposlenike u javnoj upravi 'tretira kao ljude'.

Nakon žustre, gotovo četverosatne, rasprave dobili smo novu Vladu sa 89 ruku u zraku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo