sretan Thanksgiving! / Obama pomilovao purice i nastavio tradiciju

Image

Američki predsjednik Barack Obama je uoči blagdana Dan zahvalnosti pomilovao dva purana, nastavivši tamošnju tradiciju, te dodao kako su ove ptice zaslužile 'drugu priliku' implicirajući na svoj reizbor.

22.11.2012.
7:53
VOYO logo

Američki predsjednik Barack Obama u srijedu je pomilovao par purana - Cobblera i Gobblera - šaleći se da te dvije ptice zaslužuju drugu priliku, kao i da se s tom starom poslovicom u potpunosti slaže nakon svog reizbora.

"Kažu da su u životu najvažnije druge prilike. A ovoga studenoga, s time se u potpunosti slažem", rekao je Obama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stojeći uz kćeri Maliu i Sashu na prigodnoj svečanosti u ružičnjaku Bijele kuće, Obama se našalio o 'vrlo konkurentskoj' medijskoj kampanji na društvenim mrežama, koju je organizirala Bijela kuća kako bi se odlučilo koja će od ptica ove godine ponijeti titulu Domovinskog purana za 'Thanksgiving', američki blagdan zahvalnosti.

"Američki narod je rekao svoje! A ove ptice idu naprijed", rekao je Obama uz smijeh publike, što je Cobbler pozdravio purlikanjem s pozornice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po prvi put je Bijela kuća održala online natječaj kako bi američka javnost odlučila koja će ptica dobiti tu titulu, dajući novu dimenziju tom tradicionalnom događaju za Dan zahvalnosti.

Odlučivalo se između Cobblera i Gobblera, koji su se izlegli istoga dana i odrasli na farmi u okrugu Rockingham, u Virginiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obama je objavio da je Cobbler potukao svog konkurenta, iako su oba izbjegla mesarski panj, pa će se purani povući u mirovinu na povijesnom imanju Georgea Washingtona na Mount Vernonu kod Aleksandrije, u Virginiji.

Cobbler će ponijeti titulu ovogodišnjeg Domovinskog purana, a Gobbler će mu biti zamjenik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od sada će ove dvije sretne ptice biti uvučene u vrtlog slave i bogatstva", rekao je Obama.

Nakon šala na teme peradi i tradicije, Obama je poželio američkim obiteljima sigurne i sretne blagdane, a govorio je i o razaranjima na sjeveroistoku zemlje prouzročenima superolujom Sandy, te zahvalio američkoj vojsci i oružanim snagama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udruga za etički tretman životinja - PETA, u utorak je pozvala Bijelu kuću da prekine tradiciju pomilovanja purana na Dan zahvalnosti, ističući da ta ceremonija samo 'olakšava masovni pokolj oko 46 milijuna tih nježnih, inteligentnih ptica'.

Jelovnik blagdana 'Thanksgiving', koji tradicionalno okuplja američke obitelji, simbolizira upravo pečena purica, uz obvezne priloge, kao što su pire krumpir, slatki krumpir, pita od bundeve, pita od američkog oraha i druga jela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo