'fiskalna litica' / Obama skratio godišnji odmor zbog oštrih mjera štednje

Image
Foto: PIXSELL

Usprkos višetjednom pregovaranju, Obama se s republikancima nije uspio dogovoriti o proračunu i spriječiti uvođenje prisilnih mjera štednje koje prijete SAD-u početkom 2013. Stoga je morao skratiti svoj godišnji odmor i vratiti se u Bijelu kuću.

26.12.2012.
14:20
PIXSELL
VOYO logo

Američki predsjednik Barack Obama odlučio je skratiti odmor i vratiti se u srijedu u Washington kako bi nastavio pregovore s Kongresom o problemu takozvane 'fiskalne litice', zakonskoj odredbi koja će u siječnju omogućiti automatsko uvođenje oštrih mjera štednje ako se javni deficit ne smanji, priopćila je Bijela kuća.

Predsjednik provodi božićne blagdane na Havajima i trebao bi nastaviti pregovore u četvrtak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usprkos višetjednom pregovaranju, Obama se s republikancima nije uspio dogovoriti o proračunu i spriječiti uvođenje prisilnih mjera štednje koje prijete SAD-u početkom 2013.

Fiskalna litica obuhvaća povećanje poreza za sve Amerikance i stupanje na snagu automatskih rezova u javnim rashodima od 1. siječnja, 'koktel' koji bi mogao, ocjenjuju stručnjaci, prouzročiti pad najsnažnijeg svjetskog gospodarstva u recesiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Porezne olakšice za sve porezne obveznike prestat će vrijediti 1. siječnja ako se Kongres i vlada ne dogovore.

Od 13. studenog republikanci i demokrati ne uspijevaju pronaći dodirne točke na kojima bi mogli graditi dogovor. Republikanci žele da sustav poreznih olakšica i dalje vrijedi za sve, pa i za najbogatije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obama pak želi da se on ukine za sve obitelji s prihodima većim od 400.000 dolara na godinu, pošto je ovog tjedna odustao od postavljanja granice na 250.000 dolara, u znak pomirbe s vođom republikanske većine u Predstavničkom domu Johnom Boehnerom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo