PRAVI ROBIN HOOD / Obama spašava SAD većim porezima za bogataše

Image

Veći porezi za sve koji zarađuju više od 250.000 dolara godišnje te porez od čak 30 posto za sva domaćinstva s godišnjim prihodom većim od milijun dolara okosnica su prijedloga proračuna koji je u ponedjeljak Kongresu uputio američki predsjednik Barack Obama.

14.2.2012.
8:04
VOYO logo

Američki predsjednik Barak Obama u ponedjeljak je Kongresu uputio prijedlog proračuna od 3800 milijardi dolara za fiskalnu godinu 2013. koja kalendarski počinje 1. listopada 2012.

U nacrtu proračuna Bijela kuća predviđa deficit od 901 milijarde dolara, što je 5,5 posto BDP-a. Dugoročni plan je smanjenje manjka za 4.000 milijardi dolara u sljedećih 10 godina.

Jedna od bitnih mjera je podizanje poreza onima koji zarađuju više od 250.000 dolara godišnje. Prijedlog predviđa da domaćinstva s godišnjim prihodom većim od milijun dolara ubuduće plaćaju savezni porez od 30 posto. Na taj način se tijekom sljedećih 10 godina namjerava prikupiti 1.500 milijardi dolara.

Prijedlogom proračuna predložena su smanjenja potrošnje za vojsku od 11 posto na 487 milijardi dolara. Također se namjerava smanjiti izdvajanje za medicinsko i socijalno zbrinjavanje. Obamin prijedlog među ostalim predviđa dodatna izdvajanja za promet, osuvremenjivanje škola i za pomoć pri zapošljavanju učitelja, vatrogasaca i policajaca.

Da bi prijedlog stupio na snagu, treba ga potvrditi Kongres. Republikanci su odmah kritizirali Obamin plan kao opasan i zabrinjavajući za gospodarstvo već opterećeno dugom. "To nije proračun. To je dokument za predsjedničku kampanju", rekao je vođa manjine u Senatu Mitch McConnell iz Kentuckyja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo