BARACK LOMIO JEZIK / Obamina borba s izgovorom imena slavne Nobelovke

Image

Burmanska oporbena čelnica Aung San Suu Kyi naviknuta je na to da njezini brojni poštovatelji iz inozemstva lome jezik izgovarajući njezino ime, ali vjerojatno nije očekivala da će ih Barack Obama sve nadmašiti.

19.11.2012.
14:46
VOYO logo

YANGON - Ljudi najčešće griješe u tome što umjesto Ang San Su Ći zadnji dio imena izgovaraju Ki. Međutim, Obama je otišao nekoliko koraka dalje. Tako se na konferenciji za novinare u nedjelju navečer u Bangkoku Obama mučio i s izgovorima "San " i "Su", da bi u ponedjeljak umjesto "San" izgovorio "Jan", a zatim u govoru održanom na sveučilištu u Yangonu uporabio čak tri različita izgovora.

S druge strane, američki se predsjednik potrudio na sastanku s kolegom TheinomSeinom nazivati bivšu Burmu njezinim postojećim službenim imenom Mianmar, što je naziv koje je toj zemlji nadjenula bivša vojna hunta čiji je član bio i sam Thein Sein. Vojska je bivši engleski naziv "Burma" smatrala nepodobnim zbog kolonijalne konotacije te zato što favorizira većinski narod pred drugim manjinskim narodima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oporba, a njoj pripada i Nobelovka Aung San Suu Kyi, ne odustaje od starog naziva Burma. I neke zapadne vlade ne priznaju promjenu imena i zemlju i dalje nazivaju Burmom.

Da bi izbjegla moguće pogreške, američka državna tajnica HillaryClinton je prije godinu dana za službenog posjeta toj zemlji rabila upravo taj izraz: "ta zemlja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obama je nastojao biti maksimalno korektan. U razgovoru s Theinom Seinom govorio je o Mianmaru, a na sastanku sa Suu Kyi o Burmi, piše francuska agencija AFP koja i sama rabi ime Burma, dok se agencija Reuters odlučila za Mianmar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo