DRUGA TURA FISKALIZACIJE / Obratite pažnju - fiskalni račun vam od danas moraju izdati i oni!

Automehaničari i svi ostali obrtnici, manji trgovci, privatni liječnici, veterinari, odvjetnici - svi oni, njih više od 35 tisuća, od danas vam moraju izdati fiskalni račun. Drugi je to krug fiskalizacije, čiji je cilj smanjiti sivu ekonomiju i poboljšati naplatu poreza, a tako i bolje puniti državni proračun.

1.4.2013.
18:16
VOYO logo

Na uskrsni ponedjeljak njegova je ordinacija, srećom, bila prazna no ako uskoro jedna od ovih svinja ili neka druga domaća životinja zatreba njegovu pomoć, Mateo Mazija doći će spreman i za veterinarsku intervenciju ali i za poreznu upravu!

"Imamo blok računa koji su ćemo tada napisati i u roku od 48 sati prijavljujemo poreznoj upavi. Tako da mislim da je to dobro rješenje...", kazao je Mateo Mazija, veterinar iz Zadra.

Ugostiteljima koji su u sustavu fiskalizacije još od nove godine, danas se pridružuju veterinari, privatni lječnici, odvjetnici, javni bilježnici, vlasnici malih dućan, automehaničari i svi drugi obrtnici koji rade s gotovinom. Kod svakog od njih odsad za uslugu morate dobiti fiskalni račun.

"Osobno za našu ordinaciju je bio izvjestan trošak jer nismo bili opremljeni recimo s tabletom koji moramo imati jer smo terenci, moramo imati zato sto smo terenci pa odlazimo pa onda treba imati uređaj koji se spaja tako da...", dodaje Mazija.

Prva faza fiskalizacije u kojoj su fiskalne račune morali uvesti ugostitelji, imala je za državnu kasu blagotvoran učinak.

"Oni su u siječnju 2013. godine iskazali trideset posto više prometa nego u siječnju 2012. prema PDV obrascima koj isu iskazali. Što je otprilike negdje 80 kuna prometa iskazan o u siječnju 2013. Znači samo da smo bili u pravu da se gotovinski prometi nisu prijavljivali i da je najveća siva zona bila u gotovinskim prometima", izjavila je Nada Čavlović Smiljanec, ravnateljica Porezne uprave.

Ista takva siva rupa uvjereni su u poreznoj upravi - postoji i kod odvjetnika, javnih bilježnika, obrtnika lječnika,veterinara.
Oni na koje se odnosi strahuju da će ih troškovi fiskalizaicje dotući a da država od toga neće imati puno koristi. 400 malih dućana već je zatvorilo vrata u ovoj godini, bit će ih još i više upozoravaju u cehu trgovaca.

"Promet malih trgovine pada već dugo i nažalost svi trendovi i sva iskustva govore da će padati i dalje naročito u ovoj krizi. To donosi određene probleme, određene troškove koji će biti onaj dodatni motiv, povod, a ne uzrok nekih daljnjih zatvaranja", smatra Boris Vukelić, predsjednik Ceha trgovine.

U zadnji tren, od ustavne tužbe protiv uvođenja fiskalnih blagajni u njihove urede odustali su odvjentici. Kažu, riješili su probleme s poreznom upravom.

"Razjašnjeno da na računu treba stajati smao oib onoga tko ga izdaje, iznos računa i pdv, nije bilo više nužno da se nmavede niti ime stranke niti opis usluge...time zaštićena privatnost klijenta i odvjetnička tajna", tvrdi Albin Hotić, odvjetnik iz Zagreba.

Iz porezne uprave ponavljaju da će pod svaku cijenu uvesti reda.

"Ovo nije represija ovo nije gušenje gospodarstva nego je uvođenje financijske discipline".

Efekt ove mjere u Poreznoj upravi znati će već nakon prvog kvartala provedbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo