miljević za RTL / 'Očekujem da će Ljubičić krajem idućeg tjedna biti na slobodi'

Istražni sudac Zdenko Posavec u ponedjeljak mora ponovno razmotriti prijedlog USKOK-a te donijeti odluku hoće li zamijeniti istražni zatvor jamčevina. Među prvima bi na slobodu mogao izaći bivši šef Zagrebačkog Holdinga, Slobodan Ljubičić, a više o tome nam je rekao njegov odvjetnik Veljko Miljević.

31.10.2014.
19:10
VOYO logo

Izvanraspravno vijeće je iz 'procesnih razloga' ukinulo rješenje o određivanju istražnog zatvora gradonačelniku Milanu Bandiću i ostalim osumnjičenicima, no to ne znači da će i oni izaći iz Remetinca, jer je novo ročište na kojem će sudac istrage ponovno odlučivati o istražnom zatvoru zakazano za ponedjeljak.

Istražni sudac Zdenko Posavec tada mora ponovno razmotriti prijedlog USKOK-a te donijeti  odluku hoće li zamijeniti istražni zatvor jamčevina. Većina osumnjičenika je nudila jamčevine, no ne i Milan Bandić, ali danas nam je njegov odvjetnik potvrdio da i zagrebački gradonačelnik razmatra ovu opciju.   

Među prvima bi na slobodu mogao izaći bivši šef Zagrebačkog Holdinga, Slobodan Ljubičić, a više o tome nam je rekao njegov odvjetnik Veljko Miljević s kojim je razgovarala RTL-ova novinarka Josipa Krajinović.

Vi ste već nudili jamčevinu od gotov dva i pol milijuna kuna,. Uz to, Ljubičić je dao ostavku na funkciju. Kada najranije očekujete njegovo puštanje?

Sve je točno. Očito je drugostupanjsko vijeće, izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu, od rješenja suca istrage od prošlog utorka, smatralo osnovanim samo onaj dio gdje je sudac istrage, nakon što je odredio istražni zatvor za trojicu okrivljenika, za Petra Pripuza, Miru Lacu i Ivana Markusa odmah zamijenio taj istražni zatvor sa ponuđenim jamstvom.

U tom dijelu je drugostupanjsko vijeće potvrdilo odluku suca istrage. To znači, kako ja zaključujem, iako od nas još nitko nije stigao pažljivo pročitati to rješnje, za koje nam je javljeno negdje iza 12 sati,  da su se rukovodili onime što smo im mi prošli utorak na ročištu rekli; da postoji načelo razmjernosti iz Ustava, a onda preneseno u Zakon o kaznenom postupku. Što znači da se nijedna strožija mjera osiguranja prisutnosti okrivljenika tijekom kaznenog postupka ne može odrediti ukoliko postoji blaža mjera kojom se može postići ista svrha. To je očito rukovodilo i rad drugostupanjskog vijeća.

Koliko možemo onda očekivati da ta blaža mjera bude primijenjena, da ne bude odluke o istražnom zatvoru za druge?

Po ovome što su oni jučer odredili, putokaz je svima da se može zamijeniti istražni zatvor i da on nije nužan i neophodan ni za jednog okrivljenika ukoliko se ponudi adekvatno jamstvo. A neki od nas su osim jamstva ponudili i još neke druge stvari; i obećanje i ostavku, što prema dikciji ovog drugostupanjskog rješenja, čak i nije nužno.

Očekujete li vi da će vaš branjenik idućeg tjedna biti na slobodi?

Hoće li to tehnički biti moguće, to je pitanje. Ali ukoliko bude usvojen naš prijedlog za jamstvo, a ja sada sa sigurnošću to očekujem, nakon ovakve odluke vijeća, koje neće u tri dana mijenjati svoj stav, tada će već u ponedjeljak sudac istrage donijeti rješnje o prihvaćanju jamstva i zamijene istražnog zatvora za jamstvo.

Sada ovisi hoće li se na to rješenje žaliti USKOK. Ukoliko se USKOK žali, gubi se tri dana na žalbu i nakon toga ta žalba ide drugostupanjskom vijeću, ovom istom koje je sada donijelo odluku. Hoće li biti te žalbe ili neće i smatram li ja opravdano da će biti sa sigurnošću donijeto rješnje, a mislim da bi moralo jer se zaista u nekoliko dana ne može mijenjati stav jednoga vijeća, postoji šansa da i u takvoj situaciji krajem idućeg tjedna i Slobodan Ljubičić bude vani. Kao i oni koji se nađu u identičnoj poziciji kao i on.      

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo