premijer o pelješkom mostu / 'Očekujemo da financiraju projekt koji povezuje EU s EU'

Image
Foto: RTL

Predsjednik Vlade Zoran Milanović danas je komentirao rezanje socijalnih prava prosvjetarima te javnim i državnim službenicima, prosvjed HVIDR-e, ali i špekulacije oko građenja Pelješkog mosta.

10.12.2013.
14:08
RTL
VOYO logo

Komentirajući Karamarkov zahtjev za prijevremenim izborima i rekonstrukcijom Vlade, premijer Zoran Milanović je istaknuo kako o takvim promjenama odlučuje Sabor.

"Ali meni je drago da on ipak smatra da Vlada kao cjelina funkcionira, to je dobra poruka", dodao je.

Upitan koja je njegova poruka prosvjetarima, ali i ostalim javnim i državnim službenicima koji ostaju bez regresa, božićnica, a reže im se i kolektivni ugovor, Milanović je ponovio kako je štednja nužna dok se gospodarstvo ne oporavi.

"Ne bih baš rekao da je ono što je danas napisano u medijima u skladu s istinom. Što se tiče ovih drugih parametara, dogovoreno je da dok BDP ne bude rastao i dok deficit ne padne do tri posto - to će tako biti za sve nas. S time da se danas objavljuju i preporuke Vijeća EU Hrvatskoj u proceduri prekomjernog deficita. Prema tome, čekaju nas još neke odluke koje ćemo morati u sljedeće tri godine donositi. Vjerujem da ćemo čuvati ova socijalna prava, a sigurna prava najugroženijih - umirovljenika", istaknuo je.

"Znam da sad zvučim kao HDZ nekada, ali to je naprosto najugroženija socijalna kategorija. Svi mi koji radimo i oni koji smo u radnoj dobi morat će se truditi još jače", dodao je.

Premijer je kazao kako očekuje rast s blagim oporavkom zaposlenosti iduće godine, ali je napomenuo kako je riječ o procesu koji će trajati nekoliko godina.

HUP ga je ocijenio ocjenom 1, 39 i obrazložio da je ova godina izgubljena, a da će sljedeća biti još gora. Milanović je komentirao kako on njih neće ocjenjivati.

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Upitan ima li alternative za Pelješki most ako se taj projekt ne bude mogao financirati iz EU fondova, predsjednik Vlade je rekao: "Mi tu govorimo o malo manje od dvije milijarde kuna. Znate li koliko je to novaca? To je ogromn novac koji mi nemamo. Nažalost, cijeli ovaj napor koji poduzimamo, i osobno poduzimam, ali ne pričam previše o tome za razliku od nekih koji puno pričaju, a nisu uključeni u to, cijeli ovaj projekt je usmjeren da ga financira EU. Hrvatska je infrastrukturu izgradila sama, to je bilo skupo, neki su doprinijeli tome da to bude još skuplje, ali sada očekujemo od EU da se financira jedan projekt koji povezuje Europsku uniju s Europskom unijom. To je moralno opravdano, ali neću još donositi zaključke jer tako ne funkcioniramo".

"Oni koji žele Hrvatskoj da izgubi taj projekt samo neka pričaju i to je odluka djelomično struke, ali to je i politička odluka i ja ću dati doprinos bez puno priče i bez lažnih otvaranja gradilišta i bez potpisivanja ugovora s izvođačima, a nemate novca. Sve smo to gledali i nećemo opet", zaključio je.

Upitan da komentira današnji HVIDR-in prosvjed, Milanović je kratko rekao da je 'vidio tko prosvjed vodi'.

"Vidio sam i tko ih vodi, jedan gospodin s toplim ljudskim namjerama. Rekli smo jasno, oni koji imaju visoke mirovine preko 5.000 kuna morat će sudjelovati u sustavu solidarnosti. To se ne odnosi na 100 postotne invalide, bez obzira kakve mirovine imali. To se ne odnosi na djecu poginulih branitelja. Mislim da je to ljudski i korektno, a sve ovo je jedna prizemna politička farsa", izjavio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo