Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Nezavisni ljevičari prozvali Vladu i oporbu

'Očito je da između HDZ-a i SDP-a postoji suglasnost da se ne hvataju lopovi'

'Očito je da između HDZ-a i SDP-a postoji suglasnost da se ne hvataju lopovi', komentirao je Vukšić činjenicu da je za očit nesrazmjer imovine i prihoda kažnjen vrlo mali broj poreznih obveznika

Image
Foto: Patrik Macek, Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
K.T./HINA/ 26.5.2015. u 12:14
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Nezavisni ljevičari prozvali su u utorak Vladu da se ne želi obračunati s ratnim profiterima i tajkunima koji su nezakonito stekli imovinu, jer je odbila njihov prijedlog zakona po kojemu bi Porezna uprava imala obvezu utvrđivati očiti nesrazmjer između prihoda i imovine poreznih obveznika.


Na Vladino objašnjenje da je takvo postupanje poreznika već omogućeno kroz Opći porezni zakon, zastupnici Nikola Vuljanić i Branko Vukšić odgovaraju kako postupanje po toj odredbi ne bi smjelo biti tek mogućnost, nego obveza Porezne uprave.

"Očito je da između HDZ-a i SDP-a postoji suglasnost da se ne hvataju lopovi", komentirao je Vukšić činjenicu da je za očit nesrazmjer imovine i prihoda kažnjen vrlo mali broj poreznih obveznika

"Očito je da između HDZ-a i SDP-a postoji suglasnost da se ne hvataju lopovi", komentirao je Vukšić činjenicu da je za očit nesrazmjer imovine i prihoda kažnjen vrlo mali broj poreznih obveznika. Uvjeren je da je riječ o desecima tisuća neistraženih slučajeva te da dvije velike stranke kroz nepostupanje Porezne uprave "štite svoje tajkune i ratne profitere".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

I Vuljanić smatra da Porezna uprava postupa samo u slučajevima u kojima procijeni da je politički oportuno. Podsjetio je kako je zakonski prijedlog ljevičara išao za tim da se imovina, kojoj se ne može utvrditi porijeklo, oporezuje stopom od 45 posto, uz zatezne kamate od dana kad je stečena.

Na Vladin argument da je predložena stopa preniska, odgovorio je kako je Vlada mogla predložiti i veće stope, od 60, 75 ili 140 posto, ali da Vlada "uopće ne želi razgovarati". "Nigdje u svijetu ne može se dogoditi da ujutro kupite automobil čija je vrijednost daleko iznad vaše platežne moći, a da vam poslijepodne ne pokucaju poreznici i pitaju otkud vam novac'", istaknuo je Vuljanić.

Upravo se čita

Image
ŽIVOT NA VAGI

Zuzana kroz suze: 'Bila sam neželjeno dijete. Kad je mama ostala trudna, saznala je da je tata oženjen'

Napomenuo je kako je sličan zakon predlagao i u vrijeme HDZ-ove vlasti, ali da ni tada nije dobio podršku. "Ako Vlada ne želi progoniti poreznu evaziju, neka to glasno kaže, neka podvuče 'putinovsku' crtu i proglasi, 'ko je jamio jamio, odsad ćemo pošteno'. No, oni ni to ne žele učiniti, nego odbijaju priliku da im se pomogne", ustvrdio je Vuljanić.

Podsjetio je i da je u Poreznoj upravi ustanovljen novi odjel za sprječavanje poreznih utaja i prjevara, ali da "nitko ne zna što oni zapravo rade".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
K.T./HINA/ 26.5.2015. u 12:14
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
koji je bolji?

Zagreb i Samobor kreću u bitku s otpadom, ali na različite načine. 'Pravednije je, nemamo posebne vrećice'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba