tomislave, pročitaj udžbenike / 'Očito ne voli čitati, to objašnjava zašto je studirao 10 godina'

Ministar obrazovanja ponovno je zaratio s cijelim HDZ-om! Razlog su udžbenici povijesti za koje je Tomislav Karamarko nedavno i rekao da marginaliziraju Domovinski rat. Željko Jovanović mu je zato poslao komplet knjiga, no u HDZ-u ih nisu ni otvorili već su ih poslali natrag uz napomenu da je ministar dostavljač.

25.3.2014.
18:53
VOYO logo

Udžbenike iz povijesti Tomislav Karamarko nije ni prolistao. Neotvorene kutije iz HDZ-a su poslali natrag ministru Jovanoviću. Naime, on ih je jučer poslao kako bi šefa HDZ-a uvjerio da se o Domovinskom ratu u školama dovoljno uči.

"Tomislave, pročitaj udžbenike i onda mi se javi. To je moja poruka gospodinu Karamarku. Mora puno više čitati, mora baratati činjenicama, a ne smije lagati i dezinformirati javnost. Osima ako ne voli čitati, što onda objašnjava one priče da je studirao povijest više od deset godina", kazao je ministar obrazovanja Željko Jovanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U HDZ-u kažu da su dobro upućeni u gradivo iz povijesti. Četiri nastavna sata o Domovinskom ratu za njih su premalo.

"Ministar Jovanović odlučio je zabavljati javnost pa izigrava ulogu dostavljača, ali to neće prikriti sav nerad u ove dvije i pol godine", poručio je predsjednik Odbora za odgoj i obrazovanje HDZ-a Tomislav Đonlić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije ostao dužan ni ministar Jovanović, koji je udžbenike iz povijesti slao i u Beograd od  kuda su dolazile optužbe da se u hrvatskim knjigama Srbi nazivaju okupatorima.

Razloga za sukob nema. Barem tako tvrde izdavači, jer su u knjigama ispisani svi važni događaji - od Balvan revolucije pa do mirne reintegracije i oslobođenja generala. Od iduće godine gradiva o Domovinskom ratu bit će više.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vodili smo također računa da su u našim kjigama zastupljeni i naši heroji kao što su Blago Zadro i Siniša Glavašević", istaknula je izvršna urednica u Školskoj knjizi Snježana Bakarić Palička.

Nije problem koliko nego kako se poučava, smatra povijesničarka Snježana Koren. Mnogi danas, kaže predaju po modelu poučavanja o NOB-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rat se promatra isključivo kroz svoju utilitarnu dimenziju bilo kao izvor legitimiteta ili zapravo utemeljujući događaj u nastanku države što smo zapravo imali u nastavi povijesti. To vrlo često rezultira pokušajima stvaranja ili propisivanja službenih verzija povijesti, koje su onda vrlo često jednodimenzionalne", objasnila je povjesničarka na Filozofskom fakultetu Snježena Koren.

Hrvatskoj danas povijest je i dalje omiljen predmet, na kojem mnogi, čini se, skupljaju političke bodove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo