U KUĆAMA DO JESENI / Od 1. srpnja Slavonija postaje jedno veliko gradilište

Na poplavljenim područjima procjenjuje se šteta i rade troškovnici.Ministrica graditeljstva obišla je neka mjesta i rekla da će obnova teška pola milijarde kuna početi 1. srpnja, a obećala je i da će se Slavonci do jeseni vratiti normalnom životu.

10.6.2014.
18:50
VOYO logo

Danima se obitelj Fric nadala ovakvom susretu. Ministrici graditeljstva pokazali su svaki kutak svoje poplavom oštećene kuće u Strošincima. Jedan je ovo od 2689 poplavljenih slavonskih domova koje od jutra obilaze državni procjenitelji šteta. A šteta nije malena.

"Namještaj kompletan, a sad što će se riješiti s podovima i ostalim, to ne znamo kolika će šteta biti", kaže Dražen Fric iz Strošinaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministrica tvrdi - nema razloga za brigu.

"Ekipe snimaju, napravit će troškovnik, trebat će i požbukati, i ovo je jedna od onih kuća gdje će se ljudi jednostavnije moći vratiti", poručila je ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na teren su stigli deseci građevinskih inženjera. Do večeri će pokucati na sva vrata u Strošincima. Jedva ih je dočekao i Petar.

"Bojim se ja od tih silnih inspekcija da će se to sve pogubiti, neće sami znati što su procijenili", strahuje Petar Marjanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Procjenitelji, među kojima su i brojni volonteri - umiruju ih riječima da svaku kuću pažljivo pregledavaju.

A kada pripreme završe - početkom srpnja kreće pravi posao. Slavonija bi, tvrdi ministrica trebala postati veliko gradilište. Sve će ubrzati i novi zakon o sanaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obnova će stajati najmanje pola milijarde kuna. Prednost u tom poslu će imati tvrtke iz Slavonije, a stanarima manje oštećenih kuća će se ponuditi da ih poprave sami, uz punu novčanu pomoć države.

"Ja bih se opredijelio za novac. Ako je mojih 5-10 tisuća kuna štete, ja bi uzeo novac i sam bi sebi postavio parkete i laminate. I samo bi se mogao zahvaliti.. ali daj Bože", rekao je Zlatko Vidović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A pomoć su, uz neke druge zemlje, pružili i Ujedinjeni Arapski Emirati. Nakon doniranih milijun i pol dolara, u Rajevo Selo stigao je predstavnik emiratskih vlasti.

U obnovljene kuće Slavonci bi se, prema obećanjima iz Vlade, trebali vratiti do jeseni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo