projekt e-građanin / Od idućeg tjedna neke dokumente možete printati doma!

Napokon kreće projekt e-građanin. Hrvati bi tako, u prvoj fazi od 10. lipnja, rodne i vjenčane listove mogli dobiti na internetu i printati ih kod kuće. Koliko će proći do digitalizacije drugih dokumenata i bitno jednostavnije birokratske svakodnevnice, doznajte u prilogu.

3.6.2014.
18:56
VOYO logo

Prvog e-građanina Hrvatska još nije dobila. No, zato ima nebrojeno onih koji čekaju na šalterima u potrazi za osobnom iskaznicom, putovnicom ili nekom potvrdom.

Već 10. lipnja hrvatski državljani djelomično će se digitalizirati.  Nakon što je od prošle jeseni sve odgađala zbog nedostatka 24 milijuna kuna, Vlada konačno pokreće e-građane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moći će besplatno pristupiti cijelom sustavu i raditi određene usluge elektroničke prema državi i od države. Što znači da će u početku u sustavu bit jedan manji set različitih elektronskih usluga, e-usluga državne uprave prema građanima, a kako se sustav bude ubuduće razvijao, bit će ih sve više i više", pojasnio je pomoćnik ministra uprave Darko Papić.

Rodni list jedan je od dokumenata koji će uskoro svatko moći otisnuti s kućnog računala. A svako će ga državno tijelo morati prihvatiti bez biljega i čekanja u redovima.

Čime će država sebi i građanima uštedjeti na novcu, živcima i često najvažnije – vremenu koje svi oni troše u raljama birokracije.

Uz ishođenje rodnog i vjenčanog lista, građani će za početak od primjerice zavoda za zdravstveno osiguranje, policije ili porezne uprave moći primati i elektroničke poruke u svoj pretinac, ili provjeriti uplate doprinosa. U zasad neodređenom roku uvest će se i vađenje drugih potvrda, promjena liječnika, ili e-osobna iskaznica.

Koliko će doista proći do bitno lakše administrativne svakodnevnice – u Vladi ne otkrivaju. Šalteri ipak neće nestati, a potpuno uvođenje e-građanina potrajat će tri godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo