PIPI, NJONJO I ŠUKI / Od Sabora su još jednom napravili cirkus

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić uz osmijeh je predstavio Zakon o poticanju investicija i unaprjeđenju investicijskog okruženja u Saboru, a oporba ga je optužila da priča 'balalajke' i prozvali su ga 'Pipijem'.

20.9.2012.
18:50
VOYO logo

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić jutros je u Hrvatskom saboru predstavio Zakon o poticanju investicija i unapređenju investicijskog okruženja, navodeći ga kao kvalitetnu platformu za promjenu na bolje 'zahrđalog' odnosa države prema investicijama.

"Ovo je sustav koji je potpuno zahrđao, gdje su sve žile začepljene, gdje nitko ne želi donositi odluke, i taj sustav moramo razbijati. Ovaj zakon dobra je platforma da se to promijeni", poručio je Čačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je kako, nakon dosadašnje defenzivne strategije, ova vlada pokušava ići s razvojnim ciklusom i ofenzivnom strategijom, ističući kako su pripreme za taj proces učinjene već i tijekom izrade zakona, u razgovoru s investitorima iz EU.

Najavio je da će njegovo ministarstvo izaći sa strategijom kojom će jasno definirati nositelje i rokove investicijskih projekata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako ne napravimo pomak prema gore na ljestvici konkurentnosti, onda, prosim lepo, možete me prozivati i imat ćete sve razloge za to jer je to moj posao", poručio je Čačić oporbi.

Čačić opet krivi medije

Ponovio je kako mediji, nevjerodostojnim interpretacijama 'izvan pameti', ovu Vladu drže odgovornom za pad na međunarodnoj ljestvici konkurentnosti, iako se ona odnosi na stanje iz 2010. i 2011. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U ovoj zemlji možeš biti kriv za stvari i prije nego si se rodio", poručio je Čačić, ističući da Vlada takvo stanje namjerava promijeniti i pokazati ozbiljnost prema investitorima.

Zakon u tom smislu, naglasio je Čačić, donosi niz novosti, kroz poticanje ulaganja i otvaranje novih radnih mjesta, pojednostavljenje administrativne procedure, posebno za velike projekte, te lakše odlučivanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što sam shvatio u ovih prvih osam mjeseci govori da su u nizu investicija, posebno velikih, stvari stajale, a da nitko nije znao zašto", poručio je i najavio bitan zaokret u tom smislu.

No, istaknuo je, uz primjenu zakona nužna je sposobnost, odlučnost i energija u pripremi i realizaciji investicijskih projekata, 'a u tome se tek moramo dokazati'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: PIXSELL
Image
Foto: PIXSELL

Maras pozdravioZakon o poticanju investicija

Donošenje zakona pozdravio je i ministar poduzetništva Gordan Maras, naglasivši potrebu promjene odnosa prema investitorima.

"Ovaj sustav do sada je bio zaključan i ovaj zakon je dobar impuls da se malo 'propušu dizne'", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predloženi zakon, među ostalim, predviđa poticanje prerađivačke industrije, razvojnih projekata, aktivnosti poslovne podrške, usluga visoke dodane vrijednosti i turizma.

U prvom se redu odnosi na ulaganja 'mikropoduzetnika' od 50 tisuća eura naviše, kojima će se porez na dobit u idućih pet godina umanjiti za 50 posto, uz uvjet da otvore najmanje tri nova radna mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za ulaganja od milijun do tri milijuna eura predviđeno je 75-postotno oslobađanje od poreza na dobit na 10 godina, uz uvjet da se zaposli najmanje 10 osoba, a za više od tri milijuna 100-postotno oslobađanje, uz otvaranje najmanje 15 radnih mjesta.

Potpore za otvaranje novih radnih mjesta u tehnološkoj i inovativnoj infrastrukturi povećale bi se od 25 do 100 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Investitorima se nudi i bespovratna novčana potpora za troškove otvaranja novih radnih mjesta, i to do 3000 eura po novootvorenom radnom mjestu u županijama u kojima je stopa nezaposlenosti do 10 posto, do 6000 eura u županijama u kojima je nezaposlenost između 10 i 20 posto, te do 9000 eura u županijama u kojima je nezaposlenost između 20 i 30 posto.

Te su potpore za investicije u radno-intenzivnim granama 25 posto veće za otvaranje najmanje 100 novih radnih mjesta, 50 posto veće za otvaranje 300 te 100 posto veće za otvaranje 500 novih radnih mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zakon predviđa i pogodnosti za prvo zaposlenje te potpore za usavršavanje radnika na novim radnim mjestima.

Ne zadrže li nova radna mjesta najmanje pet godina, poduzetnici koji su koristili poticaje novac će morati vratiti uz zateznu kamatu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: PIXSELL
Image
Foto: PIXSELL

Čačić postao Pipi

"Umjesto da nam govore o Zakonu, prvi potpredsjednik Čačić i ministar poduzetništva Maras pričaju nam balalajke", negodovao je HDZ-ovac Ivan Šuker. 

"Nije moguće pričati balalajke jer je balalajka žičani instrument", uzvratio mu je predsjedavajući Nenad Stazić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gordan Jandroković tražio je repliku te je prozvao Čačića Pipi (op.a. prvi potpredsjednik Vlade). Stazić ga je pitao tko je to, a Jandroković je rekao da ako Čačić može Ivana Šukera zvati Šuki, onda oporba može njemu dati nadimak Pipi.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo