kakve će biti posljedice? / Od sutra primjena mjera fiskalizacije i na tržnicama!

Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

Predstavnici prodavača kazali su kako će se prave posljedice učinka fiskalizacije na poslovanje tržnica i prodavača vidjeti tek u drugoj polovici kolovoza.

31.7.2013.
7:15
RTL
VOYO logo

Sutra počinje primjena mjera fiskalizacije tržnica, ali veći broj prodavača je otišao na kolektivne odmore i to neće biti realna slika stanja, kazali su predstavnik prodavača Neven Peša, glasnogovornik Zagrebačkih tržnica Miro Bakrač i predsjednik Udruge hrvatskih tržnica i direktor karlovačke tržnice Niko Pervan.

"Očekujemo da će vidno opasti opseg posla jer je dio prodavača već odjavio svoje obrte", kazao je Peša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prodavači smatraju da im fiskalizacija nameće nove troškove i otežava posao jer u špicama, kad najviše prodaju, čekanje računa usporava rad i tjera kupce, te imaju još nedoumica s otpisom robe", kazao je Peša.

Pervan primjećuje da je dio prodavača prihvatio fiskalizaciju i uzeo blagajne, ali i ukazuje na neke negativne pojave. Budući da su sajmovi izuzeti iz fiskalizacije, to unosi podjele i razdor među ljude na tržnicama. Također, dio prodavača je uspio steći status obiteljskog poljoprivednog proizvođača (OPG), ali smatra da bi Ministarstvo poljoprivrede trebalo na terenu utvrditi imaju li za to pokrića ili se radi o manipulacijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pervan je naveo primjer dvojice predstavnika OPG-a koji su otkazali korištenje hladnjače na karlovačkoj tržnici i zaključio kako smatra da ovo u konačnici vodi k postupnom odumiranju tržica, iako se to ne vidi odmah.

Bakrač također smatra da će doći do smanjenja posla na tržnicama, čemu doprinosi i rizik od najavljenog oštrog kažnjavanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naša tržnica organizirala je dvije prezentacije opreme za fiskalizaciju i razmotrili smo mogućnost tehničke podrške stabilnijim uvjetima rada na tržnicima, no ipak odluka je na prodavačima", zaključio je Bakrač.

Prodavač Zoran Klasić iz Rijeke kaže da zbog loših uvjeta rada na tržnici, koje dodatno potenciraju obveze prema fiskalizaciji, do daljnjega neće raditi, iako od toga živi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaje da u ovom trenutku isto misli oko 55 prodavača, što je, procjenjuje, trećina ukupnog broja prodavača, te smatra da će vjerojatno ukupno dvije trećine prodavača podržati takav stav.

Riječka tržnica je najskuplja - mjesečno klupa stoji 1.300 kuna bez PDV-a, dok u Zagrebu stoji 300 kuna - uvjeti rada su loši i blagajne će biti izložene kvarenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisam protiv fiskalizacije, ali zamislite kako izgleda raditi kad za svaki artikl trebate čekati minutu da se evidentira. Pa sad, da ste u redu, bi li vi čekali pet minuta na račun za pet artikala", zapitao se Klasić.

Ustvrdio je kako treba naći neko prikladnije rješenje, poput evidentiranja računa koji bi na kraju radnog dana išli na fiskalizaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Možda je nekomu stalo da na naše tržnice dođe uvozna roba lošije kvalitete, a naše friško i kvalitetno povrće ode van", zaključio je Klasić.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo