Sve o novom pristupu HEP-a / Od utorka niže cijene struje: Doznajte kako uštedjeti!

Za više od 2 milijuna HEP-ovih korisnika sutra počinju teći jeftiniji kilovati struje. No, jedno biste trebali znati - da bi se nove cijene primjenjivale na stvarnu potrošnju do 10. listopada građani trebaju dostaviti stanje brojila.

30.9.2013.
18:09
VOYO logo

Nešto kasnije od planiranog, HEP je napokon spustio cijene. Olakšanje je to za više od dva milijuna korisnika.

HEP od sutra proizvodni dio cijene snižava za 10,7 posto, što će u konačnici za kućanstva značiti nižu ukupnu cijenu struje od 6 do 7 posto.

Nakon što je HEP sredinom rujna izvijestio o nižim cijenama, reagirali su i drugi opskrbljivači - slovenski GEN-I s najavom da od početka listopada u sklopu svoje ponude "Jeftina struja" snižava svoje cijene električne energije za oko 8,2 posto, te RWE Energija koja je najavila prilagodbu svojih cijena, a usporedba njihova cjenika pokazuje da ih od 1. listopada snižavaju za 10,7 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan ili dva računa

Dio u kojem HEP i novi opskrbljivači konkuriraju je dio cijene za proizvodnju, dok je dio koji se odnosi na mrežarinu regulirani dio cijene koji je za sve isti i plaća se HEP-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Procjena je da se za kućanstva, ako su izabrala novog opskrbljivača, pri prosječnoj godišnjoj potrošnji od 3.600 kilovatsati (kWh) godišnje oko 55 do 60 posto odnosi na račun za proizvodnju i opskrbu (što plaćaju novom opskrbljivaču), a oko 40 do 45 posto na račun koji plaćaju HEP ODS-u za prijenosnu i distribucijsku mrežu.

U slučaju da opskrbljivač i dalje ostaje HEP za energiju i ostale naknade kućanstva će dobivati jedan račun, dok će u slučaju promjene do daljnjega dobivati i plaćati dva računa - novom opskrbljivaču plaćat će energiju, naknadu za opskrbu i naknadu za obnovljive izvore, dok će HEP-u i dalje plaćati mrežarinu i naknadu za mjernu uslugu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otvorenost tržišta i promjena opskrbljivača

Hrvatsko tržište električne energije otvoreno je nešto više od pet godina jer od 1. srpnja 2008. svaki kupac može slobodno odabrati jednog od opskrbljivača, no više se o otvorenosti tržišta za kućanstva govori tek od sredine lipnja ove godine kada su svoju ponudu za tu kategoriju kupaca predstavila dva opskrbljivača - GEN I i RWE Energija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po podacima GEN I-ja, ta tvrtka će s početkom listopada opskrbljivati više od 6.000 kućanstava, a navode da će uskoro imati potpisane ugovore s deset tisuća korisnika.

Iz RWE Energije navode da su 1. rujna priključili prvih 3.000 korisnika na svoju opskrbu, da će od 1. listopada biti priključeno "nekoliko tisuća kućanstava" te da su do sada potpisali ugovore s nekoliko desetaka tisuća kućanstava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po podacima HEP-a, s početkom listopada će ukupno oko 12.600 kućanstava strujom opskrbljivati drugi opskrbljivači.

Inače, u Hrvatskoj je više od 2,3 milijuna mjernih mjesta kupaca električne energije, od čega je više od 2,1 milijun kupaca u kategoriji kućanstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Što nude novi opskrbljivači?

Dva nova opskrbljivača svoje ponude temelje na nižim cijenama u odnosu na HEP-ove (za dio koji se odnosi na proizvodnju), a kupce traže i nudeći neke druge pogodnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako u GEN I-ju ističu kako za kućanstva imaju 10 posto nižu cijenu struje od HEP-ove, prvi mjesec besplatnu struju (dio koji se plaća toj tvrtki za potrošenu energiju) te da jamče cijene bez poskupljenja do kraja 2015. godine, nema ugovornih obveza i troškova promjene.

RWE Energija kućanstvima nudi tri ugovorna modela - na godinu, dvije i tri godine te građani koji potpisuju ugovore na dulje razdoblje ostvaruju veće popuste, a nude i dodatni popust od dva posto za online prijave. Iz te tvrtke ističu kako građani koji potpišu ugovor na tri godine (Ideal) ostvaruju 12 posto popusta na trošak električne energije u odnosu na dominantnog opskrbljivača za prvu ugovorenu godinu; za ugovor na dvije godine (Bonus) popust od 9 posto; za ugovor na godinu dana (Klasik) popust od 5 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kurtović: Nepripremljeni smo i neinformirani

Predsjednik Saveza udruga za zaštitu potrošača Hrvatske - Split Nenad Kurtović kaže kako je dobro da cijene struje idu dolje i da imamo više opskrbljivača, ali i upozorava kako smo nepripremljeni, needucirani i neinformirani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veliki je nedostatak što se sve vrti oko interneta, pa su oni koji njime ne raspolažu praktično zakinuti, kaže Kurtović dodajući kako su na internetu i portalima i razni izračuni koji nisu točni niti su licencirani.

Upozorava i kako nitko nije objavio cjenik tzv. nestandardnih usluga, primjerice ako želite plaćati mjesečno račun po potrošnji, kako se opskrbljivači nisu jasno očitovali o naplati zateznih kamata, a neki ih obračunavaju ako se kasni kod plaćanja akontacijskim uplatnicama iako to zakonom nije dopušteno, itd.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kurtović najavljuje kako će Savez pokušati objediniti informacije te izići i s usporednim izračunom kod svih opskrbljivača, a taj će izračun licencirati.

Uštede kućanstava

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ušteda koju će kućanstva ostvariti na osnovu sniženja cijena od 1. listopada je ukupno oko 405 milijuna kuna na godišnjoj razini, kaže Kurtović.

Iznosi informativni izračun na primjeru srednjeg kućanstva, koje godišnje troši 3.600 kilovatsati (kWh) struje, odnosno 300 kWh mjesečno, s dvotarifnim brojilom i potrošnjom 70 posto u višoj, a 30 posto u nižoj tarifi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takvom će kućanstvo sniženjem cijena HEP-a u idućih godinu dana trošak za struju biti manji za 229,50 kuna, ili 6,11 posto - po dosadašnjim cijenama trošak mu je bio 3.757,50 kuna, a nakon sniženja bit će 3.528 kuna.

Takvo srednje kućanstvo koje za svog opskrbljivača izabere GEN I imat će godišnji trošak za struju ukupno 3.336,75 kuna, što je 420,75 kuna, ili 11,20 posto manje nego kod HEP ODS-a, dok će mu kod RWE Energije u slučaju jednogodišnjeg ugovora (model Klasik) trošak biti 3.432,38 kuna, što je u odnosu na HEP manje za 8,65 posto, ili 325,12 kuna, kaže Kurtović.

Tko je na kraju povoljniji? Na primjeru informativnog izračuna godišnje potrošnje srednjeg kućanstva u dvotarifnom modelu, poredak izgleda ovako. Tri i pol tisuće kilovatsati struje kod njemačkog RWE-a platit ćete 3024 kune. Slovenski GEN-I, tu količinu struje naplatit će 3060, a HEP 3437 kuna.

Građani pak trebaju znati da će do veljače dobivati 2 računa - HEP-ov za korištenje distribucijske mreže, a drugi za potrošnju električne energije od svog distributera. Isplati li se promijeniti ponuđača, najbolje je pak provjeriti na kalkulatorima uštede na njihovim stranicama. Prije potpisivanja ugovora treba dobro pročItati i sitna slova kako vas jeftinije na kraju ne bi izišlo - skuplje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo