APEL STRUČNJAKA / 'Odbacite presudu protiv Gotovine za nezakonito granatiranje'

Image

Ugledni međunarodni stručnjaci poslali su podnesak Žalbenom vijeću Haškoga suda u kojem predlažu da se odbaci presuda generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču

15.1.2012.
11:35
VOYO logo

Dvanaest međunarodnih pravnih i vojnih stručnjaka poslalo je podnesak Žalbenom vijeću Haškoga suda u kojem predlažu da se odbaci presuda generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču. U zahtjevu tvrde da je prvostupanjska presuda donesena na temelju pogrešnih zaključaka o prekomjernom granatiranju.

"Žalbenom vijeću predlažemo da u potpunosti odbaci presudu protiv generala Gotovine za 'nezakonito granatiranje' Knina, Benkovca, Gračaca i Obrovca 4. i 5. kolovoza 1995. tijekom vojne akcije Oluja, što je navedeno kao kazneno djelo u prvostupanjskoj presudi Gotovini i Markaču koju je sudsko vijeće ICTY-ja donijelo 15. travnja prošle godine. Potvrđivanje takve presude imalo bi dugoročne implikacije na međunarodno humanitarno i ratno pravo, a time i na buduće oružane sukobe u svijetu", stoji među ostalim u podnesku u obliku "prijatelja suda" koje je Žalbenom vijeću Haaškog tribunala 12. siječnja poslalo čak dvanaest međunarodnih pravnih i vojnih stručnjaka.

Oni su na 25 stranica, koje Večernji list posjeduje, stručno kritizirali osuđujuću presudu. Žalbeno vijeće je u petak primitak podneska službeno potvrdilo.

Potpisnici su ugledni američki, kanadski i britanski profesionalci međunarodnog ratnog prava i dva američka generala koji su bili glavni odvjetnici američke vojske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo