novi pravilnik / Odzvonilo švercerima! Strože kontrole na trajektima

Oko 140 tisuća stanovnika hrvatskih otoka kao povlasticu koristi posebne cijene karata za trajekt. No, analiza je pokazala da su i mogućnosti za prevaru brodara nepregledne jer povlaštenih karata na godinu se proda više od 3 milijuna. Zato se priprema novi pravilnik koji će na snagu možda već idućeg ljeta.

20.12.2012.
19:31
VOYO logo

Samo otočani mogu na otok i s otoka besplatno ili po povoljnijim cijenama. Prilikom ulaska u trajekt može se tražiti osobna iskaznica da se provjeri stanuje li osoba koja putuje uistinu na otoku, pa mnogi ne pomišljaju na švercanje.

Međutim, u prošloj godini 34 posto od ukupnog broja putnika i 22 posto vozila na Jadrolinijinim trajektima koristili su besplatne karte ili one karte s popustom za otočane, a samo u jednom danu na liniji Zadar-Preko putovalo je gotovo cijelo stanovništvo Ugljana i Pašmana.

"Te povlastica su korištene više puta dnevno  iz čega je evidentno da jedna osoba ne može toliko putovati, nego da su se preprodavale karte", rekao je ravnatelj Agencije za obalni linijski pomorski prijevoz, Ivo Baldasar.

Ministarstvo prometa zajedno s Agencijom za obalni promet priprema novi pravilnik, prema kojem bi svaki otočanin imao iskaznicu uz koju bi mogao kupiti karte i to najvjerojatnije samo jednu povratnu na dan.

"Ne želimo smanjivati povlastice koje otočani imaju, samo želimo uvesti red, a baza su otočne iskaznice", dodao je Baldasar.

Otočne iskaznice trebale bi biti dio informatizacije sustava prodaje karata, a sve bi moglo zaživjeti do idućeg ljeta. No, otočani strahuju za svoja prava. Učenici, studenti, umirovljenici i osobe starije od 65 godina, i dalje bi trebale imati besplatnu, ostali otočani jeftiniju kartu. Stroža bi bila jedino kontrola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo