'važno takve slučajeve prijaviti' / Opačić: Ima puno više prikrivenih nego osuđenih pedofila!

'Novo je to da smo uveli roditeljski plan i da smo dijete stavili u fokus, ne roditelje, podjelu imovine i njihove inerese, nego dijete i zaštitu interesa', istaknula je potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić.

30.6.2014.
14:40
VOYO logo

Upitana za slučaj hrvatskog vozača autobusa agencije MolnarTravel iz Bjelovara koji je, prema napisima u jednom dnevnom listu, vozio grupu maturanata iz Dugog Sela, a uhićen je u Španjolskoj zbog masturbacije na parkiralištu hotela, MilankaOpačić je kazala da ima puno više onih koji su prikrivenih nego osuđenih pedofila.

"Važno je svako takvo ponašanje prijaviti, reagirati i takve ljude što je prije moguće maknuti od djece", istaknula je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravobraniteljica za djecu IvanaMilasKlarić vezano uz taj slučaj poručila je tvrtkama da kad zapošljavaju ljude koji su u bliskom kontaktu s djecom, ne traže potvrde o nekažnjavanju s općinskih sudova jer one samo govore da se u tom trenutku protiv osobe ne vodi postupak, već treba tražiti potvrde Ministarstva pravosuđa iz evidencije je li osoba uopće kažnjavanja do tada.

Opačić: Novi Obiteljski zakon stavio dijete u fokus

Novi Obiteljski zakon koji na snagu stupa od 1. rujna donosi stroga pravila vezano za ostvarivanje roditeljske skrbi u okolnostima kada dijete ne živi s oba roditelja, stavlja u fokus dijete i zaštitu njegovih interesa, a u njemu su postavljene određene kaznene odredbe, od određenih novčanih sankcija do krajnje konzekvence - promjena odluke o skrbništvu, rečeno je danas na raspravi "Pravni položaj djeteta u novom Obiteljskom zakonu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Novo je to da smo uveli roditeljski plan i da smo dijete stavili u fokus, ne roditelje, podjelu imovine i njihove inerese, nego dijete i zaštitu interesa", istaknula je potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih MilankaOpačić.

Postavljene su, kazala je, određene kaznene odredbe, od određenih novčanih sankcija do krajnje konzekvence, a to je promjena odluke o skrbništvu. "Onaj tko manipulira s djetetom i ne dopušta da ga drugi roditelj viđa, u tom slučaju može doći do promjene odluke o skrbništvu. Ako se roditelji ne dogovore, a 70 posto razvoda braka završi na način da se roditelji dogovore o zajedničkoj skrbi za dijete, predvidjeli smo zajednički roditeljski plan koji će zajedno sastaviti, dogovoriti se i zajedno s time idu pred sud koji može dogovoriti sve u jednoj parnici", istaknula je Opačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezano za slučajeve kada roditelj koji ima skrbništvo opstruira drugom roditelju da vidi dijete, propisane su naknada štete do kazne da se može promijeniti odluka nad skrbništvom. U skladu s međunarodnim konvencijama, dijete će, kazala je Opačić, imati pravo s 14 godina pokretati procese za zaštitu svojih prava. Najavila je od 1. rujna osnivanje centara za pravne zastupnike i zapošljavanje prvih osam pravnih zastupnika u četiri regionalan centra kao pomoć u zaštiti djeteta kada se nađe u bilo kakvom sudskom procesu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo