u slobodnoj prodaji / Opasni biljni tamjan uvezen iz Hrvatske nova je hit droga u Srbiji

Image
Foto: Thinkstock.com

Biljni tamjan sve je popularnija supstanca koja se iz Hrvatske uvozi u Srbiju, a ondašnja mladež koristi je kao zamjenu za marihuanu. Tržišna inspekcija rekla je novinarima Blica kako ga ne može povući s tržišta dok ne bude službeno etiketiran kao droga

20.2.2015.
7:41
Thinkstock.com
VOYO logo

Biljni tamjan, preparat koji mladi u Srbiji sve češće koriste kao "zamjensku marihuanau", piše Blic.rs., nije na popisu opojnih droga, a dostupan je u slobodnoj prodaji.

Liječnici upozoravaju da je riječ o opasnoj supstanci, no zasad nije izvjesno njeno povlačenje s  tržišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ako dobijemo potvrdu da je u pitanju droga, Sanitarna inspekcija će odmah na granici zabraniti

njen uvoz u zemlju', kažu u srbijanskoj Tržišnoj inspekciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Mi ćemo reagirati čim dobijemo signal da trebamo povući biljni tamjan s tržišta. Tu odluku moraju donijeti MUP Srbije, koji je glavni kada su u pitanju sve vrste droga, kao i Sanitarna inspekcija, koja je zadužena za kontrolu biljaka. Čim budemo dobili obavijest da je u pitanju droga, inspekcija će reagirati', dodaju.

Blicna beogradskoj Vojnomedicinskoj akademiji doznaje da su proteklih dana ondje provođene analize čiji bi rezultati uskoro trebali biti dostavljeni MUP-u i srbijanskom ministarstvu zdravlja, a tek nakon toga moglo bi doći do stavljanja biljnog tamjana na popis narkotika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, reporteri Blica u srijedu su u jednoj prodavaonici u samom središtu Beograda bez ikakvih problema i objašnjavanja kupili paketić tamjana s aromom, a uz to su dobili i karton koji se koristi kao filter. Gram košta 1.300 dinara (nešto više od 80 kuna), a sadržaj vrećice i izgledom podsjeća na marihuanu.

Koristi se tako što se smota u rizlu ili komad papira, zapali i puši kao cigareta. Nakon nekoliko povučenih dimova, slijede simptomi opisani na početku ovog članka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovaj je problem vrlo ozbiljan. Kao roditelj imam obvezu utjecati na širenje svijesti o tome. Klinci to masovno koriste, a ne znaju što dolazi poslije. Kupuju ga djeca od 13 do 17 godina i to je strašno. Vuče ih to što je efekt jači i kraći, što se ne može prepoznati na testovima", ispričao je roditelj troje djece koji je želio ostati anoniman.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo