MUŠKARCI SU POŠTEĐENI / Opasnost koja prijeti isključivo ženama!

Image
Foto: Photos.com

Žene koje gotovo svaki dan piju zaslađena gazirana i negazirana pića imaju 83 posto veće izglede za moždani udar od žena koje rijetko piju gazirana pića i druge zaslađene napitke, pokazalo je japansko istraživanje koje je utvrdilo da zaslađena pića nemaju takav učinak i na muškarce.

31.10.2012.
13:23
Photos.com
VOYO logo

Istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu American Journal od Clinical Nutrition, potvrđuje ranija istraživanja koja povezuju zaslađene napitke s raznim negativnim učincima na zdravlje uključujući sa srčanim udarima, pretilošću i šećernom bolesti.

"Unos zaslađenih gaziranih i negaziranih pića povezan je s povećanim rizikom ishemijskog moždanog udara kod žena", napisali su znanstvenici sa sveučilišta u Osaki. Oni su u okviru istraživanja proučavali i utječu li zaslađena pića na razvoj bolesti srca, no pokazalo se da nemaju takav utjecaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Desetogodišnjim istraživanjem bilo je obuhvaćeno gotovo 40 tisuća osoba koje su tri puta tijekom istraživanja davale podatke o prehrambenim navikama, zdravlju i stilu života. Ispitanici su bili podijeljeni u četiri skupine - jedna nije gotovo nikad pila zaslađena pića, druga je pila do dvije čaše tjedno, treća tri do četiri čaše tjedno a četvrta je pila zaslađena pića gotovo svaki dan.

U skupini žena koje nisu gotovo nikad pile zaslađena pića 1,7 posto doživjelo je moždani udar, dok je među onima koje su pile svaki dan zaslađena pića tri posto ispitanica imalo moždane udare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kod muškaraca nije utvrđena veza između konzumiranja zaslađenih pića i rizika od moždanog udara, moguće zbog toga što su muškarci s ranim znakovima bolesti srca prestajali piti zaslađena pića, napominju znanstvenici.

Oni smatraju da bi se učinak zaslađenih pića na žene mogao objasniti utjecajem tih pića na njihov metabolizam. Konzumiranje velikih količina zaslađenih pića povećava težinu, razinu šećera u krvi i masnoća te dovodi do povišenog krvnog tlaka koje je pak povezano s većim rizikom moždanog udara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživanjem nije utvrđeno da konzumiranje pića povećava rizik srčanih bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
Samit
default_cta
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbapapa
default_cta
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo