PENTAGON UKINUO ZABRANU / Opet se mogu snimati posmrtni ostaci američkih vojnika

Image

Zabrana je bila na snazi od 1991. godine, a Pentagon je objavio da će sada supružnici ili roditelji odlučivati hoće li pustiti novinare da snimaju ceremoniju.

27.2.2009.
10:17
VOYO logo

WASHINGTON - Pentagon će ukinuti 18-godišnju zabranu medijskog snimanja dolaska posmrtnih ostataka američkih vojnika u SAD, uz suglasnost njihovih obitelji, objavio je američki ministar obrane Robert Gates.

Odlukom se članovi obitelji ovlašćuju da izaberu hoće li dopustiti medijima pristup na dočeku posmrtnih ostataka vojnika u zračnoj bazi Dover, u saveznoj državi Delaware, što je režim kakav vrijedi i za snimanje pokopa vojnika na Nacionalnom groblju Arlington, kraj Washingtona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premda Pentagon to ne potvrđuje, u SAD je uvriježeno mišljenje da je ideja o zabrani začeta nakon invazije na Panamu u prosincu 1989., kada su SAD svrgnule dikatatora Manuela Noriegu, izvješćuju američki mediji.

Nakon konferencije za tisak predsjednika George H.W. Busha, njegov je glasnogovornik nešto duhovito primjetio pa su se Bush i novinari pred kamerama nasmijali. Na TV ekranima je istodobno prikazivano prenošenje vojničkih lijesova pokrivenih američkim zastavama, koji su stigli iz Paname.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godinu dana kasnije, kada je počeo Zaljevski rat, Pentagon je zabranio medijsko praćenje dočeka vojničkih lijesova u bazu Dover.

No, mnogi su mišljenja da je zabrana bila na snazi i zato da javnost što manje gleda svakodnevno dopremanje tijela poginulih američkih vojnika.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo