U ČAST POGINULIH POLICAJACA / Oplakuju žrtve: u Makedoniji nedjelja i ponedjeljak dani žalosti

Image

Zastave će biti spuštene na pola koplja, dok će Agencija za audio i audiovizualne usluge izdati medijima nalog o sadržaju programa koji će emitirati ta dva dana

10.5.2015.
8:17
VOYO logo

KUMANOVO - Makedonska vlada donijela je na izvanrednoj sjednici u nedjelju rano ujutro odluku da će današnji dan i ponedjeljak biti dani žalosti zbog pogibije policajaca u akciji otkrivanja i razbijanja terorističke skupine u Kumanovu.

Zbog toga će zastave biti spuštene na pola koplja, dok će Agencija za audio i audiovizualne usluge izdati medijima nalog o sadržaju programa koji će emitirati ta dva dana, izvijestila je agencija MIA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reuters: Sukob podsjeća na pobunu iz 2001.

Reuters piše da sukob, koji je trajao cijeli dan, podsjeća na pobunu makedonskih Albanaca iz 2001. u istoj regiji i u dijelovima Makedonije. Grad je bio zatvoren za medije.

Helikopteri su nadlijetali regiju u kojoj živi oko 100.000 ljudi, a stanovnici su bježali, noseći sa sobom osnovne stvari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veliki broj ljudi u koloni automobila i 12 autobusa, svi s registracijama Kumanova, prešao je u subotu poslijepodne na prelazu Preševo iz Makedonije u Srbiju, izvijestio je Tanjug.

"Mislio sam da se ovo više nikad neće ponoviti. Ovo je strašno, ne možemo ovdje ostati", rekao je jedan stanovnika Kumanova za makedonsku televiziju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Događaji će, piše Reuters produbiti zabrinutost Zapada zbog stabilnosti Makedonije. Prosvjednici koji zahtijevaju ostavku konzervativnog premijera Nikole Gruevskog ovaj su se tjedan sukobili s policijom, a oporba je zaprijetila da će 17. svibnja organizirati veliko prosvjedno okupljanje.

Promatrači strahuju da bi politički čelnici obiju strana mogli pokušati potaknuti etničke napetosti kako bi pojačali vlastitu moć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vođa najutjecajnije oporbene stranke - Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev pozvao je premijera Gruevskog da javnosti objasni što se u zemlji događa.

"Pozivam Nikolu Gruevskog da odmah izađe pred građane Makedonije i da objasni tko, zašto i u kojem cilju destabilizira Makedoniju”, naveo je Zaev u stranačkom priopćenju. Zatražio je i odgovor na pitanje da li i zašto kriminalne grupe sa susjednih teritorija ulaze u Makedoniju, te tko ih je i u kojem cilju organizirao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isto to, dodao je, treba uraditi i lider albanske Demokratske unije integracija Ali Ahmeti.

Oko 30 posto od ukupno dva milijuna stanovnika Makedonije čine makedonski Albanci. Pobunili su se 2001., sukobivši se sa snagama sigurnosti prije nego što se umiješao Zapad i posredovao u postizanju mirovnog sporazuma kojim se albanskom manjini ponudila veća prava i zastupljenost u političkom životu, a pobunjenicima ulazak u vladu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, primjena je bila spora, a tenzije se povremeno ipak pojave. Brojni građani, bez obzira na etničku pripadnost, frustrirani su zbog sporosti u procesu približavanja euroatlantskim institucijama.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo