novi početak / Oprost duga do sada zatražilo 780 građana, odobrena 352 zahtjeva

Image

Po podacima Fine, od 2. veljače do danas do 14,00 sati, na internetsku aplikaciju Otpis duga - javna objava, registriralo se 21.898 građana, koji su provjerili zadovoljavaju li kriterije glede prihvatljive vrste duga

20.2.2015.
16:12
VOYO logo

Građani su do sada predali 780 zahtjeva za oprost duga, od čega su odobrena 352 zahtjeva, odbijeno je 12, a ostali su u obradi, objavila je u petak Financijska agencija (Fina).

"U registru otpisa duga 19. veljače 2015. evidentirano je 780 zahtjeva, od čega je odobreno 352, a odbijeno 12, dok preostali imaju status zaprimljen ili nepotpun", navodi se u objavi na Fininim internet stranicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahtjev za otpis duga od 2. veljače mogu predati korisnici minimalne naknade, pomoći za uzdržavanje i osobne invalidnine (A kriterij), a od 2. travnja zahtjev će moći predati građani čija su mjesečna primanja manja od 2.500 kuna (za samca) ili 1.250 kuna po članu kućanstva, a koji nemaju druge nekretnine osim one u kojoj žive, nemaju oročen novac te nemaju ugovor o stambenoj štednji (B kriterij).

Od 2. veljače do danas, 20. veljače u 14,00 sati, na šalterima u svim Fininim poslovnicama izdano je ukupno 17.761 pregleda duga. To je dokument koji sadrži sve relevantne podatke o dužniku i njegovom dugu (podatke o vjerovniku/cima, o iznosu glavnice duga, trajanju blokade i dr.), sve sa stanjem na dan 30. rujna 2014. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najviše je izdanih pregleda u Zagrebu (3.297), više od tisuću pregleda izdano je u Splitu (1.967), Bjelovaru (1.868), Osijeku (1.521) i Rijeci (1.240). Najmanje je pak pregleda izdano u Dubrovniku (116), a manje od dvjesto pregleda izdano je i u Gospiću (183) i Požegi (184).

Pregled duga izdaje se građanima/dužnicima iz obje prihvatljive kategorije (A i B), koji prema kriteriju visine i vrste duga mogu podnijeti zahtjev za otpust/otpis duga ili odgodu ovrhe, s tim da građani iz kategorije A zahtjeve mogu podnijeti od 2. veljače do 2. travnja, dok će za one iz kategorije B procedura podnošenja zahtjeva početi od 3. travnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po podacima Fine, od 2. veljače do danas do 14,00 sati, na internetsku aplikaciju Otpis duga - javna objava, registriralo se 21.898 građana, koji su provjerili zadovoljavaju li kriterije glede prihvatljive vrste duga.

Vlada je sredinom siječnja usvojila sporazum o oprostu dugova najsiromašnijim građanima koji duguju kumulativno do 35.000 kuna, a koji nemaju novca ni imovine kojim bi ga vratili, a riječ je o oko 60.000 građana. Dugovi se otpisuju za građane koji su blokirani duže od godinu dana najviše do 35.000 kuna, od čega do 25.000 kuna duga prema državnim poduzećima te do 10.000 kuna prema bankama, teleoperaterima i ostalim vjerovnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi korak u podnošenju zahtjeva je da dužnik provjeri u poslovnici ili na web stranici Fine, ili u pet ovlaštenih centara za socijalnu skrb (Zagreb, Varaždin, Rijeka, Osijek, Split) je li na popisu dužnika koji mogu podnijeti zahtjev za otpis duga, a ako se nalazi na tom popisu može zatražiti ispis pregleda duga u ovlaštenim centrima za socijalnu skrb ili na 175 lokacija Fine.

Građani koji se nalaze na popisu dužnika potom dostavljaju vjerovniku popunjen i potpisan zahtjev za otpust/otpis duga, a imaju li dug prema više vjerovnika, onda zahtjeve, zajedno s potrebnom dokumentacijom, odvojeno upućuje svakom vjerovniku od kojeg traži otpust/otpis duga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podnošenjem zahtjeva dužnik ulazi u Registar otpisa duga na vremensko razdoblje od tri godine u slučaju otpusta/otpisa duga.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo