LEGITIMNA PROVOKACIJA / 'Osnovat ću i ja udrugu jer se ne slažem s udžbenikom iz povijesti'

Milanović je rekao i kako se ne može složiti s pozivom na toleranciju predsjednika SNV-a Milorada Pupovca, poručivši kako on svoje sugrađane ne tolerira, nego s njima živi. 'Toleriramo nepogode i njima se prilagođavamo, a jedni drugima nismo nepogoda', rekao je.

4.1.2013.
15:51
VOYO logo

ZAGREB - Srpsko narodno vijeće (SNV) održalo je u petak prijam u povodu proslave pravoslavnog Božića, s kojega je premijer ZoranMilanović poručio da će osigurati provođenje zakona koji manjinama jamče dvojezičnost u sredinama u kojima čine više od trećine stanovništva, ističući da nije riječ samo o pitanju pravne, nego i "ispravne države".

"Kako netko može biti protiv prava nekog da koristi svoj jezik i pismo", upitao je Milanović, te poručio da je zakon koji osigurava dvojezičnost dobar te da se neće mijenjati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svima koji žele, to ćemo omogućiti, ne samo zato što to piše u zakonu, zato što je to pravna država, nego zato što je to ispravna država", dodao je.

Milanović je kazao i kako se ne može složiti s pozivom na toleranciju predsjednika SNV-a MiloradaPupovca, poručivši kako on svoje sugrađane ne tolerira, nego s njima živi. "Toleriramo nepogode i njima se prilagođavamo, a jedni drugima nismo nepogoda", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuo se i na, kako je rekao, "lošu i ružnu prepirku" o uvođenju zdravstvenog odgoja u škole, rekavši kako se bavi mišlju o "legitimnoj provokaciji", da osnuje udrugu roditelja koji se ne slažu s nekim rečenicama iz udžbenika povijesti.

"To je protivno mom svjetonazoru, ali iz nekog razloga prelazim preko toga", kazao je Milanović te dodao da se može razmišljati i o nekim dijelovima školske lektire, o značajnim književnicima o kojima djeca uče, a koji su bili antisemiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imam problem da se to uči u školama i da se na taj način valorizira takav književnik. Da osnujem udrugu? Je li to ispravan put? Možda jest, ali to nije moj put", rekao je Milanović, pozivajući sve da "shvatimo kolike su mogućnosti društva, njegova rastezljivost i mogućnost da podnese konflikt".

Pravoslavnim vjernicima Božić je čestitao i predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, koji je obećao da će Sabor znati i htjeti graditi standarde koji će osigurati demokratska prava i ljudske slobode za sve, u rangu s modernim svijetom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je kako je Hrvatski sabor centralno mjesto čuvanja demokratskih vrijednosti, među kojima su ljudska prava i temeljne slobode. "Volio bih da svaki građanin Republike Hrvatske kaže kako su one na visokoj razini", rekao je, dodajući međutim kako tomu još uvijek nije tako.

Image
Foto: PIXSELL
Image
Foto: PIXSELL

U ime Predsjednika Republike, koji je dosadašnjih godina bio tradicionalno gost božićnog domjenka SNV-a, Božić je čestitao njegov izaslanik SinišaTatalović naglasivši kako je godina koja je upravo započela godina velikih očekivanja, ali i godina u kojoj smo suočeni s velikom krizom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Predsjednik Republike na različite je načine izražavao očuvanje identiteta nacionalnih manjina, što je izraz odgovornosti Republike Hrvatske kao pravne države", kazao je Tatalović.

Istaknuo je zasluge SNV-a i SPC-a, naglasivši da je riječ o institucijama koje su kroz različite forme pokazale konstruktivnu organiziranost i odgovornost u životu Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je da "svi ovih dana izražavamo osobne i druge želje", dodavši da bi trebalo "kritički preispitati učinjeno, uzevši u obzir i vlastitu odgovornost".

Okupljenima je Božić čestitao i zagrebački gradonačelnik MilanBandić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik SNV-a Milorad Pupovac poručio je da u novoj godini očekuje učvršćivanje tolerancije na području kulture, jezika i obrazovanja te podršku SNV-u i drugim institucijama srpske nacionalne manjine.

"Ne želimo patronat nad organizacijama koje smo stvarali decenijama, želimo da ove godine bude više tolerancije prema institucijama srpske zajednice i drugih nacionalnih manjina i prema drugim različitostima u društvu koje nisu dobile institucionalnu formu", poručio je Pupovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da očekuje rješavanje preostalih problema izbjeglica te obnovu odnosa među državama u regiji, posebno sa Srbijom.

"Promjene vlasti, ako su u demokratskim okvirima i na temelju demokratskih vrijednosti, ne trebaju biti prepreka suradnji", rekao je Pupovac, izrazivši uvjerenje da vlade Srbije i Hrvatske uviđaju potrebu obnove i poboljšanja suradnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pupovac je dodijelio godišnje nagrade SNV-a zaslužnim pojedincima - TatjaniMusićOlujić za doprinos razvoju institucija srpske zajednice, MirjaniGalo za humanost i pravednost, bivšem predsjedniku RH StjepanuMesiću za doprinos očuvanju vrijednosti antifašizma, a za unaprijeđenje hrvatsko-srpskih odnosa posthumno je nagrađen Josip Reihl Kir.

Tradicionalnim pozdravom "Mir Božji - Hristos se rodi" okupljene je pozdravio i izaslanik mitropolita Jovana stavrofor protojerej MarkoNogić, poručujući da radost Božića nije samo radost jednog čovjeka, kraja ili naroda, nego "radost za cijeli svijet koji je obasjala svjetlost novorođenog Bogomladenca".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju domjenka, Pupovac je s gostima podijelio česticu - tradicionalnu pogaču koju uoči pravoslavnog Božića dijele članovi obitelji.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo