MINISTAR ZDRAVLJA ZA RTL DANAS / Ostojić: Uvođenje smjenskog rada nije propast!

Ministar zdravlja Rajko Ostojić gostovao je u RTL-u Danas te kazao kako uvođenje smjenskog rada nije bila propast.

13.3.2014.
18:35
VOYO logo

Ministre - pozvani ste na ostavku. Jeste li nakon propasti ovog projekta spremni odgovoriti na taj zahtjev?

Nije ovo propast, nije ovo propast. Bio sam tu u nekoliko navrata i u siječnju sam rekao: Vidimo se koncem veljače. Analizirali smo i već tada prije dva mjeseca rekao sam zasigurno ćemo promijeniti smjenski rad tamo gdje su uska grla, za razliku od mojih kolega u Nizozemskoj, Njemačkoj, u Europi koji su to radili godinu-dvije-tri dana. Dakle, prvo morate napraviti organizaciju rada, uvesti smjenski rad, detektirati uska grla i to smo napravili najbrže u Europi - 60 dana.

Ali odustajete ipak skoro od polovine bolničkih odjela i takvog modela rada. Nije li malo neukusno ili je to bilo nepotrebno eksperimentirati na pacijentima?

Nikakav eksperiment, nikakav pokus, dapače, zahvaljujem se svim hrvatskim liječnicima, Hrvatskoj liječničkoj komori. Svi liječnici u Hrvatskoj su članovi komore, velika većina zbora i dio akademije i naravno četiri medicinska fakulteta koji su to prepoznali, koji su me pozvali na otvorenu javnu raspravu u kojoj sam se ja aktivno, plenarno uključio i zahvaljujući njima, oni kažu sljedeće: moramo pretpostaviti zakon o zaštiti prava pacijenata i europskoj direktivi i svim drugim zakonima. Zašto? Jer mi liječnici, za nas je ključan i vrhovni, pravni, ali deontološki akt - naš pacijent. Znači, uz Hipokratovu zakletvu su to prepoznali i komora i zbog, ali nažalost nije sindikat i naglašavam ovo radimo zbog liječnika i zbog pacijenata, zbog naših sestara, instrumentarki,zbog anestezioloških tehničara i one su se načelno složile s tom idejom. Zašto? Pa zbog pacijenata. Zato sam tužan, razočaran, ali ne iznenađen zašto Babić nije došao. Njega to ne zanima. Njega zanima samo njegova pripravnost. Ništa drugo njega ne zanima. Da ga zanimaju pacijenti onda bi se pridružio komori, zboru, akademiji i medicinskim fakultetima danas bi došao na razgovor.

Ali činjenica je da su nakon svega liste čekanja još i duže?

Tri do četiri puta duže zbog najdužeg štrajka i zbog smjenskog rada u jednom dijelu.

Ali vi i dalje tvrdite da je veća korist nego šteta?

Pa naravno. Vi ste me pitali na stotine puta kada će se Marko Marković moći pogledati popodne u bolnici. To danas može. Kada će se moći operirati u Lovranu subotom ili nedjeljom. Danas može. Vi možete doći u Lovran, operirati se  preksutra u subotu kao da je ponedjeljak. U osam sati u subotu, u osam sati u nedjelju ujutro u Lovranu počinje redoviti operacijski program.

Znači nije bilo drugog puta da se taj smjenski rad uvede nego ovako - svugdje pa da onda odustanemo od pola?

Moram vas ispraviti - nije svugdje. Tamo gdje smo bili svjesni da je usko grlo nismo ga uopće uveli. Gledajte sami, pa svi, svi mediji elektronski posjećuju iste odjele - to je Rijeka, to je klinika za kirurgiju i KB Dubrava, dakle negdje gdje je to eskaliralo. Primjerice, u Splitu sam ja osobno rekao ravnatelju sanacijskom Kolji Poljaku: prekinite smjenski rad i uvedite stari način rada.

Sad se ponovno vraćaju dežurstva. Otkud sad odjednom novac za to? Koliko će to koštati?

Pa to, vjerovali ili ne, košta manje nego sada. I zato se zahvaljujem i komori i zboru koji su vrlo jasno rekli: mi smo svjesni situacije, svjesni smo stanja duha, svjesni smo recesije i pristajemo na nešto manji iznos. Dakle paušal koji sam ja primao, ja sam dežurao šest puta mjesečno do unatrag godinu-dvije dana i primao sam taj paušal, znate koliko? Dvadeset godina. I oni su rekli pa možemo primiti još pet mjeseci ili dvanaest mjeseci. Znate zbog čega? Zbog toga što je Hrvatska u recesiji, a naš vrhovni deontološki akt je naš zakon o zaštiti prava pacijenata. Zato zahvala svima onima koji su danas došli na početak sastanka i pregovora dva sindikata i zahvaljujem komori, zboru i akademiji, svim medicinskim fakultetima koji su to podržali, odnosno, koji su to inicirali.

Očekujete li da će to podržati liječnici koji su članovi sindikata koji nije ni bio s vama danas na razgovoru?

Sto posto liječnika su članovi komore, devedeset posto zbora i nekih 30-ak posto sindikata. Omjer je potpuno jasan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo