globalno zatopljenje / Otapanje leda prijeti obalnim gradovima i otocima

Image
Foto: PHOTOS.COM

Daljnje podizanje razina mora nakon 2100. predstavljat će prijetnju obalnim gradovima te niskim otocima poput Maldiva ili Tuvalu.

15.5.2013.
16:06
PHOTOS.COM
VOYO logo

Otapanje leda na Grenlandu i Antarktici u ovom će stoljeću vjerojatno biti manjih razmjera nego što se očekivalo te će razine svjetskih mora porasti najviše za 69 centimetara, pokazalo je međunarodno istraživanje.

Čak i u tom slučaju porast razina mora mogao bi dramatično izmijeniti obalu još za života ljudi koji su rođeni danas, zaključak je projekta ice2sea koji su izradile 24 pretežito europske institucije po kojima će otapanje leda rezultirati sa sve više snažnih oluja i erozija tla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neke znanstvene studije predvidjele su porast razine mora do 2 metra do 2100. što je glavnik tajnik UN-a Ban Ki-moon nazvao najgorim scenarijem koji bi mogao progutati velika područja od Bangaleša do Floride.

Četverogodišnji projekt ice2sea koji bi trebao razjasniti nejasnoće oko učinaka otapanja leda na svjetske oceane utvrdio je da bi razine mora mogle porasti između 16,5 i 69 centimetara uz scenarij umjerenog globalnog zatopljavanja u ovom stoljeću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To su dobre vijesti za one koji su se bojali oštrih porasta razina mora", kaže David Vaughan iz British Antarctic Survey koji je vodio ice2sea projekt.

"No i 60 centimetara predstavlja vrlo stvaran učinak, značajno mijenja učestalost poplava", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Daljnje podizanje razina mora nakon 2100. predstavljat će prijetnju obalnim gradovima te niskim otocima poput Maldiva ili Tuvalu, kažu znanstvenici.

Ice2sea kaže da će otapanje na Antarktici i Grenlandu te otapanje glečera od Alpa do Anda pridonijeti između 3,5 i 36,8 centimetara razini mora u ovom stoljeću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Činjenica da se voda zagrijavanjem širi dodat će daljnjih 13 do 32 centimetra", kaže Vaughan.

Neki pak znanstvenici smatraju procjene koje je izradio ice2sea prekonzervativnima jer netočno procjenjuju da će se otapanje leda na Grenlandu usporiti. Prema tom projektu toplije vode rezultirat će s više snijega posebno iznad Antarktike i time 'zatočiti' vlagu na kopnu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnoge obalne države izrađuju procjene o troškovima zaštite svojih obala od povišenja razine mora pa primjerice Danska procjenjuje da će joj za gradnju nasipa i drugih prepreka do 2100. trebati oko sto milijarda eura u slučaju porasta razine Sjevernog mora od 1,2 metra.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo