zatočeni od petka / Oteti OESS-ovci su dobro, ali ne zna se kad će na slobodu

Image
Foto: AP Images

Trinaestorica vojnih promatrača, osam stranih i pet ukrajinskih, od petka su u rukama proruskih separatista u Slovjansku.

27.4.2014.
12:20
AP Images
VOYO logo

Njemački promatrač Organizacije za europsku sigurnost i suradnju zatočen na istoku Ukrajine rekao je u nedjelju na konferenciji za novinare u Slavjansku na kojoj je bilo svih osam OESS-ovih promatrača da su dobro, ali se ne zna kad će biti pušteni.

Osmero zapadnih promatrača iz OESS-a koje proruski separatisti drže od petka, bilo je u nedjelju na tiskovnoj konferenciji u Slavjansku, pobunjeničkom uporištu na istoku Ukrajine, javlja novinar AFP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi europski dužnosnici dobro su i nitko nije bolestan. Nema naznaka o tome kada bismo mogli biti pušteni kući", rekao je njemački pukovnik Axel Schneider i dodao kako ga "nitko nije taknuo" i da nije bilo fizičkog zlostavljanja.

"Želimo iz dubine srca što prije otići kući", rekao je Schneider i objasnio kako im sigurnost u Slavjansku jamči osoba koja je de facto gradonačelnik toga grada i lokalni separatistički vođa Vjačeslav Ponomarev.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponomarev je prvi ušao u dvoranu u kojoj se okupilo šezdesetak novinara, a slijedili su ga promatrači u civilnim odijelima i očito dobrog zdravlja, javlja AFP.

Ponomarov je rekao kako će se u nedjelju sastati s izaslanstvom OESS-ovih promatrača kojem je cilj oslobađanje otete skupine. Rekao je da je u subotu razgovarao s OESS-om i ugovorio taj susret.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proruski pobunjenici: 'OESS-ovi promatrači su ratni zarobljenici'

OESS-ovi promatrači koje su u petak uhitili proruski separatisti u Slovjansku, gradiću na istoku Ukrajine, "ratni su zarobljenici", rekao je u nedjelju separatistički vođa Vjačeslav Ponomarjov.

Pobunjenici su uz to uhitili trojicu ukrajinskih časnika koje još drže, rekao je novinarima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) najavila je u nedjelju da će u Slovjansk poslati skupinu pregovarača ne bi li pokušali ishoditi oslobađanje svojih vojnih promatrača koji su u rukama proruskih separatista.

"Danas bi trebali stići na teren", rekla je za AFP Tatjana Bajeva, glasnogovornica te organizacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nadamo se da ćemo iscrpnije informacije moći dati kada stignu i kada počnu pregovori - ako se to dogodi", dodala je.

Trinaestorica vojnih promatrača - osam stranih i pet ukrajinskih - od petka su u rukama proruskih boraca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pregovarači poslani u Slovjansk dio su posebnog izaslanstva sa sto OESS-ovih promatrača u Ukrajini gdje na istoku raste napetost između vlasti i proruskih pobunjenika.

Separatistički čelnik kazao je da su njegovi ljudi tijekom noći zatočili tri časnika ukrajinskih snaga sigurnosti koji su sudjelovali u operaciji protiv separatista u obližnjem gradu Horlivki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo