U VODAMA INDONEZIJE / Otkrivena "riba koja ne zna plivati"

Ribu su znanstvenici nazvali "psychedelic" zbog svojih boja, ali i zbog načina na koji se kreže podmorjem.

28.2.2009.
10:20
VOYO logo

AMBON ISLAND - Smiješna, pomalo psihodelična riba koja odskakuje podmorjem kao loptica, proglašena je novom vrstom ribe.

Znnastvenici su je zbog izgleda i pomalo čudnog kretanja nazvali "psychedelic". Pripada obitelji grdobine, a na tijelu ima linije poput zebre, samo  na njoj linije nisu pravilne, nego su zaokružene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ribu su najprije otkrili instruktori ronjenja u plitkim vodama istočne Indonezije kod otoka Ambdon Island. Javili su se Tedu Pietchu, Amerikancu koji je u isto vrijeme o toj ribi objavio znanstveni članak. Riba je nakon DNK analize priznata kao nova vrsta.

Poput ostalih grdobina i psychedelica ima peraje s obje strane tijela koje su evoluirale te izgledaju poput nogu. No, ova riba ima i nekoliko posebnosti kad je u pitanju kretanje po moru. Svaki put kad udari o morsko dno prepuno koralja odgurne se pomoću peraja te iz škrga ispusti vodu čime se odgurne naprijed. Zato izgleda da stalno poskakuje, odnosno da ne zna plivati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znanstvenici ističu da je riječ o značajnom otkriću te da bi se u vodama Indonezije uskoro moglo pronaći još novih morskih vrsta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo