828 METARA / Otvoren najviši neboder na svijetu

Građevina visoka impozantnih 828 metara, čija je izgradnja koštala milijardu i pol dolara, svečano je i uz veliku pompu otvorena u Dubaiju.

4.1.2010.
10:19
VOYO logo

Vladar Dubaija šeik Mohamed ben Rašid Al-Maktum u ponedjeljak navečer u tom je gradu otvorio najveću zgradu na svijetu, toranj Burdž Kalifa, visok 828 metara, objavile su agencije.

Pred tisućama građana i turista, šeik je održao kratki govor i otkrio ploču s nazivom tornja Burdž šeik Kalifa bin Zajed al-Nahjan u čast vladara Ujedinjenih Arapskih Emirata. Zgrada je dotad bila poznata kao Burdž Dubai. Šeik Kalifa je i vladar susjednog emirata Abu Dabija koji je Dubaiju pritekao u pomoć u financijskoj krizi i s 10 milijardi dolara omogućio spašavanje Nahila, tvrtke iz konglomerata Dubai World.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ujedinjeni Arapski Emirati danas otvaraju najvišu zgradu koju je ikad napravio čovjek... a to veliko ostvarenje zaslužuje nositi ime velikog čovjeka. Otvaram Burdž Kalifu", rekao je šeik Mohamed, nakon čijih je riječi počela raskošna svečanost u kojoj su se isticali tradicionalni plesači iz zemalja Perzijskog zaljeva i padobranci odjeveni u crveno, zeleno i bijelo, boje zastave UAE, a sve je kulminiralo veličanstvenim vatrometom

Izgradnja tornja, započetog 2004., "stajala je 1,5 milijardi dolara", rekao je predsjednik uprave građevinskog koncerna Emar Mohamed Alabar. Ima 200 katova, od kojih je 160 namijenjeno luksuznim stanovima i uredima. "Dosad je prodano 90 posto projekta", rekao je Alabar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izgradnja tornja je počela 2004., trajala je 1,325 dana, a radnici su na gradilištu ukupno proveli 22 milijuna radnih sati. Drugi najviši toranj u svijetu, Taipei 101 na Tajvanu, nešto je viši od 500 metara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo