Fratelli tutti / Apostolski nuncij u Hrvatskoj, mons. Giorgio Lingua za RTL.hr piše o otajstvu Božića: 'U krhkosti ponovo otkrivamo da smo svi braća'

Image

U Otvorenom uvodniku RTL.hr-a apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj razmatra značenje Božića u ovoj godini u kojoj su, kao nikada prije, kako piše, obitelji postale "kućne crkve".

25.12.2020.
12:35
VOYO logo

Vraća se Božić, a naš pogled počiva na bespomoćnom Djetetu koje se rađa kao izbjeglica, u nužnom skloništu, jer za njih nije bilo mjesta ni u jednoj sobi dostojnoj tog imena.

Vraća se Božić i razmišljamo o ljudskoj krhkosti, o slabima, o odbačenima, o onima za koje nema mjesta u društvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vraća se Božić i naše se misli okreću Božjoj ljubavi prema čovječanstvu, posebno prema marginaliziranima, jer je sâm Bog taj koji je u ovom Djetetu postao slab sa slabima, dijeleći našu ljudsku ranjivost.

Vraća se Božić i nada se ponovno budi. Kao i svako rođenje, tako i rođenje ovog Djeteta predstavlja pobjedu života kojim se dovršuje tijek neizvjesnosti i nesigurnosti: devet mjeseci trudnoće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istina, Bog nije odmah postao djetetom, Bog je postao embrij, začet u krilu Djevice Marije. Postao je čovjekom u svemu, sve od početaka ljudske avanture, prolazeći kroz sve faze našeg iskustva kao stvorenja.

Onaj koji se rodio jest Onaj koji je začet u krilu Djevice Marije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Beskrajno velik postao je beskrajno malen.

Božić je otajstvo ljubavi: jer upravo je ljubavi svojstveno učiniti se ništavnom, sniziti se, učiniti se malenom kako bi drugi postali veliki: "Bijah nejakima nejak da nejake steknem. Svima bijah sve da pošto-poto neke spasim" (1 Kor 9,22), piše sveti Pavao kršćanima u Korintu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Ivana Ćosić Pregrad za RTL.hr /

Bojite se? Ne možete više trpjeti neizvjesnost? Ima jedna dobra vijest: Osjećaju to svi i imate vještine da to prevladate

Image
Ivana Ćosić Pregrad za RTL.hr /

Bojite se? Ne možete više trpjeti neizvjesnost? Ima jedna dobra vijest: Osjećaju to svi i imate vještine da to prevladate

Heroji 2020.

Kako se ovdje ne sjetiti heroja 2020. godine: liječnika i medicinskog osoblja? Dok su mnogi od nas prosvjedovali zbog mjera kojima su ograničene naše slobode, oni su bili na odjelima i tako postali "svima sve da pošto-poto neke spase", naše djedove i bake, naše roditelje, naše prijatelje.

Ne možemo, međutim, zaboraviti ni sve one koji su ove godine izgubili posao ili ga nisu imali dovoljno. One koji su imali "mjesta u hotelima", "slobodne stolove u restoranima", ali nije bilo nikoga tko bi mogao doći. Brojne sezonske radnike koji su ostali kod kuće, bez posla, nerijetko prisiljeni na poniženje jer moraju prositi kruh svagdašnji.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pandemija koronavirusa je narušila naše navike, stavila na tešku kušnju naš društveni suživot, našu psihološku otpornost, pomrsila naše planove, učinila nas sve ranjivijima i, možda poniznijima, svakako nesigurnijima.

I dok smo više nego ikada osjećali potrebu uteći se Onome koji nas tješi i podupire na životnome putu, doživjeli smo kako se naše crkve zatvaraju te smo se morali odreći utjehe Boga koji se, nakon što je postao jednim od nas, učinio Kruhom života, hranom slabih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obitelji su postale "kućne crkve"

Vraća se Božić i prilika je da izrazimo zahvalnost svim onim vrijednim svećenicima, redovnicima i redovnicama, volonterima koji nisu odustali i koji su često, možda i ne dijeleći ono što im je nametnuto, poštovali norme dok su radili na pronalaženju novih načina kako nitko ne bi bio napušten i nosili su u kuće, u obitelji utjehu koju nisu mogli naći u crkvama ili društvenim strukturama.

Vraća se Božić, obiteljski blagdan. Kao nikada prije obitelji, su postale "kućne crkve", žive jaslice koje čuvaju prisutnost Gospodinovu, u isto vrijeme patnika i tješitelja, u svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Time nas Božić, više nego ikada prije, podsjeća da, upravo u krhkosti, ponovno otkrivamo da "Svi smo braća - Fratelli tutti", dijeleći isto siromaštvo, ali i iste radosti.

Koristim ovu priliku da čestitam Božić svim čitateljima, onima koji vjeruju da je to Dijete rođeno u krhkosti, Bog koji je postao jedan od nas, kao i onima koji u to ne vjeruju, ali premda su spremni podijeliti našu radost i našu nadu znajući da, unatoč drugačijoj vjeri, "Svi smo braća".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo