Sretan Dan planeta Zemlje / Klimatske promjene su tu. Što će nam se dogoditi i kako im se možemo prilagoditi za RTL.hr piše klimatolog dr.sc. Ivan Güttler

Image
Foto: RTL / Shutterstock

U Otvorenom uvodniku RTL.hr-a osobe iz javnog života slobodno i otvoreno pišu o zbivanjima iz svojeg područja stručnosti

22.4.2021.
10:00
RTL / Shutterstock
VOYO logo

Povodom Dana planeta Zemlje, hrvatski klimatolog iz DHMZ-a, dr.sc. Ivan Güttler u Otvorenom uvodniku RTL.hr-a piše o tome što klimatske promjene donose i kako bismo im se trebali prilagoditi. Porast broja vremenskih ekstrema, požari i poplave, manje prosječne količine padalina, rast ekstremnih razina mora... sve su to posljedice klimatskih promjena na koje će svaka država morati odgovoriti samostalno kako bi osigurala sigurnost svojih građana, imovine i infrastrukture.

U 2021. godini količina i jasnoća dokaza da smo u fazi izraženih klimatskih promjena vrlo je visoka. Uz neke iznimke, većina javnih rasprava premješta se na polje ublažavanja uzroka i posljedica današnjih klimatskih promjena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Teme kao što su obnovljivi i čisti izvori energije, elektrifikacija prometa, povećanje energetske učinkovitosti nalaze napokon svoje mjesto u javnim medijima na tjednoj bazi. Paralelno sa smanjenjem korištenja i zamjenom tehnologija koje kao izvor energije koriste plin, naftu i ugljen te, posljedično, svođenjem emisija stakleničkih plinova u atmosferu prema nuli, unaprijedit će se i drugi rastući problem koji dolazi u paketu s intenzivnim korištenjem fosilnih goriva, a to je onečišćenje zraka.

U za klimu optimističnom razvoju događaja u sljedeća tri desetljeća, značajno ćemo smanjiti emisije ugljikovog dioksida, a manji ostatak uravnotežiti dodatnom sadnjom novih šuma, širenjem postojećih, a potencijalno i primjenom novih, za sada ili skupih ili nerazvijenih metoda za umjetno izvlačenje ugljikovog dioksida iz atmosfere. U drugom dijelu 21. stoljeća i svi drugi staklenički plinovi koje naše aktivnosti ispuštaju trebali bi biti bitno smanjeni i uravnoteženi te konačno imamo priliku stabilizirati koncentracije svih stakleničkih plinova u atmosferi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dio promjena ne možemo izbjeći

Ipak, unatoč stabilizaciji pa i smanjenju emisija, a zatim i koncentracija stakleničkih plinova, sam porast temperature zraka nastavit će se u idućih 80 godina, do kraja ovog stoljeća. U usporedbi s krajem 19. stoljeća, svijet je danas u prosjeku topliji za jedan stupanj, a unatoč načelnom političkom cilju formaliziranom Pariškim sporazumom iz 2015. da se zagrijavanje zadrži na dva stupnja, a poželjno na 1,5 stupanj, trenutno smo na putanji svijeta koji je prosječno topliji za tri do četiri stupnja.

Image
dr.sc. Ivan Güttler /

Atlantska cirkulacija i Golfska struja slabe. Hrvatski klimatolog objašnjava što to znači za Hrvatsku i hoće li se Europa smrznuti

Image
dr.sc. Ivan Güttler /

Atlantska cirkulacija i Golfska struja slabe. Hrvatski klimatolog objašnjava što to znači za Hrvatsku i hoće li se Europa smrznuti

Zadržavanjem na trenutnoj putanji ili, u optimističnom slučaju, ispunjavanjem ciljeva Pariškog sporazuma, ostaje nam dio klimatskih promjena koje ne možemo izbjeći i kojima se moramo prilagoditi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Promjene kojima se moramo prilagoditi

Za razliku od ublažavanja u kojem napredak u napuštanju fosilnih goriva i tehnologija u velikim državama i grupacijama kao što su Kina, SAD, Indija i EU dovodi do pozitivnog smjera u globalnim emisijama i koncentracijama stakleničkih plinova, prilagodba je mnogo više nacionalan i lokalni zadatak. Neke države će se morati primarno prilagoditi porastu srednje i ekstremnih razina mora te češćim i intenzivnijim toplinskim valovima.

Dio zemalja, npr. u sredozemnom krugu, očekuje smanjenje ljetnih količina oborine, ovisno o nivou zagrijavanja koji ćemo doseći. Drugi dio zemalja, npr. na europskom sjeveru, očekuje povećanje i srednjih i ekstremnih količina oborine. Ovdje je zanimljivo uočiti da je ponekad nejasno razlučiti razvijamo li postojeće (u nekim zajednicama nedostajuće) sustave za obranu od požara i poplava koje se događaju povremeno i sporadično i inače ili se dodatno prilagođavamo klimatskim promjenama. U svakom slučaju, oba sustava bit će pod dodatnim naprezanjima u narednim desetljećima te njihova modernizacija i proširenje postaju prioritet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovdje važnu ulogu imaju nacionalne meteorološke i hidrološke službe, u Hrvatskoj Državni hidrometeorološki zavod. Njihov zadatak je razvijati i informirati sve društvene dionike o neposrednim i dugoročnim vremenskim i klimatskim događajima. Konačan cilj je povećati sigurnost građana, imovine i infrastrukture na području Republike Hrvatske, a dva aktualna pristupa ovom cilju su jačanje prognostičkih sposobnosti te automatizacija i digitalizacija usluga i servisa koje DHMZ pruža i može pružiti u bližoj budućnosti.

Uz nacionalne aktivnosti prilagodbe, raste očekivanje i pritisak na jedinice regionalne i lokalne samouprave u detaljnijem i konkretnijem planiranju i ostvarivanju mjera prilagodbe. U slučaju obalnih i otočnih zajednica, uz rastuće temperature zrake te intenziviranjem hidrološkog ciklusa, promjene u našem slučaju u Jadranu čine novi skup izazova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliki će biti porast razine mora?

Porast temperature Jadrana te aktualan porast razine Jadrana pokazatelji su koji traže detaljni monitoring aktualnog stanja i projekcije razvoja u budućnosti. U praksi, vrlo jednostavno pitanje o tome koliko možemo očekivati viši Jadran do kraja ili sredine stoljeća ne može dobiti jedan numerički odgovor.

Današnja znanost dolazi s procjenama o porastu reda veličine 50 cm, s mogućim devijacijama od 20-ak cm u oba smjera. S ovakvim iznosima porasta razine mora, samo lokalna i regionalna samouprava može u suradnji sa širokim timovima stručnjaka organizirati proces planiranja korištenja prostora pod svojom upravom. S obzirom na razvoj motriteljskih i modelarskih mogućnosti, izradama planova prilagodbe na klimatske promjene potrebno je pristupiti ciklički, svakih pet do sedam godina, kako bi se u procese odlučivanja u obzir uzele nove spoznaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Važan glas građana

U narednih 10-ak godina vjerojatno ćemo svjedočiti intenzivnom procesu planiranja i implementacije mjera prilagodbe na klimatske promjene. Generalni okviri na razini EU-a i nacionalnoj razini dani su, npr. Strategija Europske unije o prilagodbi klimatskim promjenama te Strategija prilagodbe klimatskim promjenama u Republici Hrvatskoj za razdoblje do 2040. godine s pogledom na 2070. godinu.

Kako bismo izbjegli samo akumulaciju načelnih preporuka ili teško provedivih zakonskih obveza, osim jačanja strateških okvira na razini gradova, općina i županija, nužno nam je jačanje sustava za monitoring, prevenciju i saniranje klimatski uzrokovanih i klimatskih pojačanih negativnih posljedica promjena u klimatskom sustavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Korištenje rješenja na bazi jačanja prirodnih resursa, kao što je očuvanje šumskog i močvarnog područja, mora biti pojačano digitalizacijom i boljom pokrivenošću područja naših općina i gradova senzorima za stanje svih okolišnih elemenata.

Za kraj, u aktivnostima na prilagodbi na klimatske promjene postoje očekivanja doprinosa od znanstvene zajednice, državne i lokalne uprave, poslovnih subjekata i industrije te organizacija civilnog društva. Ipak, kako bismo izbjegli ili smanjili vjerojatnost situacija u kojima mjere prilagodbe na klimatske promjene nemaju pozitivan učinak ili dovode do pogoršanja kvalitete života i rada u gradovima i općinama, u svim fazama prilagodbe snažnu ulogu i glas moraju imati sami građani i stanovnici područja na kojima se mjere prilagodbe planiraju i primjenjuju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

*Autor redovito doprinosi izradi dokumenata i studija DHMZ-a iz područja klime i klimatskih promjena. Stavovi izneseni u ovom intervju su privatni stavovi autora i ne predstavljaju službeni stav DHMZ-a, posebice za pitanja izvan direktne nadležnosti DHMZ-a.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo