Drugi pogled na očekivanja / 'SDP zna reciklirati, a HDZ muči vjeTrodostojnost', piše u komentaru za RTL.hr Zorislav Antun Petrović

Image
Foto: pixsell / shutterstock / RTL

U Otvorenom uvodniku RTL-hr-a piše Zorislav Antun Petrović, poznat kao višegodišnji uporni borac protiv korupcije, a zadnjih godina i predsjednik ORaH-a.

21.7.2020.
17:00
pixsell / shutterstock / RTL
VOYO logo

Zorislav Antun Petrović nije na ovim parlamentarnim izborima ušao u Sabor, no njegova je koalicija, predvođena platformom Možemo! ostvarila iznenađujući uspjeh i osvojila sedam mandata. U Otvorenom uvodniku piše što kao predsjednik jedne od rijetkih zelenih stranaka u Hrvatskoj, te kao poznati zagovaratelj za transparentnost javnih financija i borac protiv korupcije očekuje od novog saziva Sabora.

Ovaj saziv Sabora će biti zanimljiv po puno kriterija, no ono najvažnije je da će biti najzeleniji do sada. Premda u samoj kampanji zelene teme nisu dominirale praktički svi relevantni sudionici ovih izbora su im posvetili pažnju u svojim programima.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Definitivno je najviše smisla za recikliranje pokazala Restart koalicija, odnosno SDP, koji je kao zeleni forte kampanje koristio lex cannabis za što se ORaH zalagao još 2014. godine. Korištenje konoplje ima zaista cijeli niz prednosti, dobro artikuliran zakon bi trebao potaknuti poljoprivrednu proizvodnju i pomoći otvaranju desetaka tisuća radnih mjesta u budućnosti uz cijeli niz pratećih pozitivnih učinaka za hrvatsko gospodarstvo. Međutim, birači očito nisu bili zainteresirani. Najjača oporbena stranka nije se uspjela ili htjela izboriti da još neke od zelenih tema dobiju naglasak u njenoj kampanji, a ova reciklirana im se nije dopala. 

Image
STRUKA I UDRUGE UPOZORAVAJU /

Hrvatska treba zeleni rast: 'Spajanje sektora zaštite okoliša i gospodarstva je štetno'

Image
STRUKA I UDRUGE UPOZORAVAJU /

Hrvatska treba zeleni rast: 'Spajanje sektora zaštite okoliša i gospodarstva je štetno'

Problem vjetrodostojnosti

Kod HDZ-a je problem u vjerodostojnosti, točnije, vjetrodostojnosti. Najjača stranka u zemlji obećala je povećati energetsku učinkovitost u javnom sektoru na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini kroz uporabu zelenih energenata na bazi drvne biomase. To je odlično, samo je pitanje koliko se tu može vjerovati stranki koja je omogućila skandal s vjetroelektranom Krš-Pađene i time praktički dovela u pitanje povjerenje javnosti u bilo kakvu promociju obnovljivih izvora energije. Uskrsni pokloni od desetak tisuća eura, najavljeni kao uvertira za pola milijuna kuna, uz duhovite opaske suučesnika o punjenju džepova državne tajnice "dok duva" sigurno nisu garancija uspješne provedbe energetske tranzicije. Naime, oko vjetroelektrana i poticaja koji s isplaćuju njihovim vlasnicima bilo je već puno prijepora koji su ukazali koliko je cijela ideja već izbušena korupcijom - ovaj skandal tek bio dodatni uskličnik na brojna upozorenja o problemima koji prate cijelu priču. Oko korištenja drvne biomase, također teme zatrpane skandalima, ne treba biti previše optimističan dok se ne uvede elementarna transparentnost u Hrvatske šume. Ovo javno poduzeće, jedno od najznačajnijih u našoj zemlji, bilo je i još je upleteno u cijeli niz afera, između ostalih i Krš-Pađene. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

K tome, dodatnu skepsu u uspješnost bilo kakvih zelenih inicijativa buduće Vlade dodaju najave o njenom sastavu. Ako je točno da osoba za čijeg mandata je došlo do skandala Krš-Pađene treba preuzeti resor održivog razvoja onda ne treba biti previše optimističan. 

Siguran sam da će se zeleni ciljevi dobrim dijelom realizirati

Naravno, bio bih u sukobu interesa kad bih ocjenjivao čiji je program najzeleniji, odnosno najodrživiji pa to neću učiniti. Zeleno-lijeva koalicija će u ovom mandatu raditi na energetskoj tranziciji prema obnovljivim izvorima energije, osiguravanju samodostatnosti u proizvodnji hrane i zaštiti prirodna javna dobra kako bi i iduće generacije mogle u njima uživati. To su samo najzeleniji ciljevi predviđeni našim programom za koje sam siguran da će se dobrim dijelom i realizirati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne zbog toga što se u vladajućoj većini iznenada probudila svijest o potrebi zaokreta ako želimo sačuvati svoj jedini planet već zbog Europske unije. Fond za oporavak, usvojen u utorak u pet ujutro predviđa 390 milijardi bespovratne pomoći članicama i 360 milijardi zajmova. Da bi se iskoristila nepovratna sredstva svaka država članica mora kreirati nacionalni plan koji će morati biti usklađen s novim zelenim planom Europske komisije. Rezultat će biti zelena tranzicija koju će zeleno-lijeva koalicija znati poduprijeti. Slično kao što je bilo kod suzbijanja korupcije ključni koraci neće biti rezultat domaćih napora, već eksternog pritiska. No, i udarac nogom ispod leđa opet rezultira pomakom naprijed. 

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su isključivo osobni stavovi autora i ne predstavljaju nužno stav redakcije RTL.hr-a

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo