Glas poduzetnika / 'Vlada ne reformira ništa što ne valja', za RTL.hr o borbi poduzetnika protiv diskriminacije i zabrana piše Dražen Oreščanin

Image
Foto: RTL / Shutterstock / Pixsell

U Otvorenom uvodniku osobe iz javnog života, politike i raznih struka slobodno i otvoreno pišu o aktualnim zbivanjima i pitanjima iz njihovog područja djelovanja.

17.7.2021.
12:00
RTL / Shutterstock / Pixsell
VOYO logo

Izvršni direktor udruge Glas poduzetnika, Dražen Oreščanin, jedan je od osnivača i partnera u tvrtki Poslovna inteligencija, te bivši predavač na Visokom učilištu Algebra i Veleučilištu VERN. U Otvorenom uvodniku RTL.hr-a piše o sukobu s Vladom koji se vodi na, kako navodi, četiri strateški važna fronta i objašnjava o čemu se radi te objašnjava što Vlada, na žalost - ne razumije.

Inicijalno je udruga Glas Poduzetnika nastala kao odgovor na promašene i nedorečene prve gospodarske mjere Vlade na koje HUP, HGK i HOK nisu reagirali, a s vremenom smo se počeli sve više zalagati za reforme koje su nužne da bi se Hrvatska reformirala u kompetitivnu, gospodarski uspješnu, modernu srednjoeuropsku demokraciju, kao što su napravili naši susjedi Slovenci, Česi, Slovaci i drugi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Glavna ekonomistica HUP-a /

Kako korona mijenja tržište rada? Što će biti s vašim poslom, hoće li biti otpuštanja, a gdje nedostaje radnika? Za RTL.hr piše dr.sc. Iva Tomić

Image
Glavna ekonomistica HUP-a /

Kako korona mijenja tržište rada? Što će biti s vašim poslom, hoće li biti otpuštanja, a gdje nedostaje radnika? Za RTL.hr piše dr.sc. Iva Tomić

Na žalost, u toj borbi Vlada nas ne doživljava kao partnera i vrlo često se nalazimo na suprotnim stranama gdje pokušavamo zastupati ustavna prava građana i poduzetnika i u javnosti komunicirati važnost poduzetništva za razvoj društva u cjelini. Trenutačno se glavne borbe vode na četiri bitna dugoročno strateški važna fronta – Zakon o Hrvatskoj Gospodarskoj komori, Zakon o trgovini i neradna nedjelja, tužba poduzetnika protiv RH zbog diskriminacije tijekom pandemije i uvjetovanje potpora cijepljenjem.

Problem je u principu

Zakon o HGK koji je Vlada predložila u Saboru još jednom je izigrao naše zahtjeve, jer je u njemu umjesto dobrovoljnog članstva i dalje definirano obvezno članstvo, uz iznimku da male tvrtke koje su do sada plaćale članarinu 42 kune mjesečno taj iznos više neće morati plaćati. Nikakve konkretne reforme HGK ovaj zakon neće potaknuti jer će ostati garantirano 2/3 prihoda od članarina od srednjih i velikih tvrtki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada na žalost ne razumije da je ovdje glavni problem princip i želja većine poduzetnika u Hrvatskoj da NE BUDU članovi te organizacije, ali namjera Vlade da ništa što ne valja ne reformira, pa tako i HGK, je očita.

Nepotrebne zabrane

Predloženi Zakon o trgovini također ocjenjujemo promašenim jer diskriminira sve ostale djelatnosti koje na ovaj način neće imati regulaciju rada nedjeljom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mi se zalažemo za dvije stvari – da se ne donose zakoni koji ZABRANJUJU rad i da se problem rada nedjeljom rješava u okviru radnog zakonodavstva, a ne zakona o pojedinim djelatnostima.

Umjesto ovakvog neustavnog prijedloga koji će po treći put pasti na ustavnom sudu, mi predlažemo da se u Zakonu o radu definira da rad nedjeljom i praznikom treba biti plaćen 30% više nego radnim danom. I danas svako trgovačko poduzeće može odabrati da ne radi nedjeljom te dodatne zabrane i regulacije nisu potrebne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U utorak 20.7. ćemo na tiskovnoj konferenciji najaviti uručivanje Zahtjeva za mirno rješenje za pet tvrtki iz najugroženijih sektora (povremeni prijevoz putnika, putničke agencije, ugostiteljstvo, event industrija i sezonski obrtnici) Županijskom državnom odvjetništvu kao prvi korak u postupku koji je pokrenut zbog diskriminatornih odluka Stožera CZ i neadekvatnih ekonomskih mjera Vlade. Kroz ovaj postupak tražiti ćemo adekvatno obeštećenje jer nakon više od godinu dana pregovaranja, pozivanja na dogovor i predlaganja rješenja Vladi, nismo naišli na razumijevanje vladajućih niti su nam ponuđene druge opcije.

Poduzetnici procijepljeni iznad prosjeka

Kratkoročno najbitnija aktivnost je borba protiv prijedloga Vlade da se potpore za ugrožene tvrtke vežu za broj cijepljenih zaposlenika tvrtke, te adekvatne mjere kojom Vlada pokušava uvjetovati cijepljenje zaposlenima u zdravstvu, školstvu i socijalnoj skrbi. Ovaj prijedlog je direktno ugrožavanje ljudskih prava zaposlenika u privatnom sektoru i zadiranje u njihovu privatnost, te u potpunosti suprotno rezoluciji 2361 Vijeća Europa koja izričito navodi da ne smije biti nikakve diskriminacije građana na temelju toga jesu li ili nisu cijepljeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ovoj borbi na istoj strani kao i mi su sindikati javnih službi a također i Udruga malih i srednjih poduzetnika HUP-a koja se ogradila od izjave i dogovora koje je u ime HUP-a s Vladom napravio direktor Zorić. Vjerujemo da ćemo ovu diskriminaciju uspjeti spriječiti, pogotovo zbog toga što je prema anketi među članovima UGP-a procijepljenost naših članova 60% što je daleko više od prosjeka Hrvatske i poduzetnici sigurno nisu oni koji ugrožavaju javno zdravlje.

Umjesto ovakvih mjera prisile i nedosljednosti koje su odavno urušile povjerenje građana u Vladu i Stožer, isti bi trebali djelovati edukativno i afirmativno prema građanima, ali očigledno ne postoji istovjetno razumijevanje situacije na drugoj strani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naš princip je da ćemo uvijek dobre poteze Vlade pohvaliti, a da ćemo za loše poteze imati konstruktivnu kritiku. Na žalost, u zadnjih nekoliko mjeseci nemamo puno toga što bismo mogli pohvaliti.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su isključivo osobni stavovi autora i ne predstavljaju nužno stav redakcije RTL.hr-a

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo