kažnjen sdp / 'Ova kazna pouka je svim strankama koje će ubuduće paziti'

Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav donio je većinom glasova odluku o kažnjavanju SDP-a te zastupnika nacionalnih manjina Vladimira Bileka i Furia Radina zbog kašnjenja u objavi izvješća o utrošku proračunskog novca.

9.4.2013.
12:30
VOYO logo

Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav danas je odlučio SDP te zastupnike nacionalnih manjina Vladimira Bileka i Furia Radina kazniti tromjesečnim gubitkom prava na redovito financiranje, zbog kašnjenja u objavi izvješća o utrošku proračunskog novca.

Odbor je odluku o kazni donio većinom glasova (SDSS-ovac Milorad Pupovac bio je suzdržan), na temelju dopisa Državnog ureda za reviziju te sukladno Zakonu o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe, čije su kaznene odredbe, ipak, u raspravi ocijenjene predrastičnima te je pozivano na njihovu promjenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrlo važno je kakvu poruku šalje ovaj Odbor. I najglupljeg zakona se moraš držati, dok se on ne promijeni.

No, na raspravi o prijedlogu Državnog ureda za reviziju da SDP, te nezavisni zastupnici Vladimir Bilek i Furio Radin izgube na tri mjeseca pravo na redovito godišnje financiranje iz državnog proračuna jer u zakonskom roku nisu objavili godišnje financijsko izvješće na svojim internetskim stranicama, SDP-ovac Peđa Grbin je priznao: "Mi smo doista pogriješili i dok je zakon na snazi - mi smo ga dužni poštovati".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ove kazne ne bi bilo da smo objavili financijsko izvješće u kojem piše - primili smo 1 kunu i potrošili 1 kunu. Takvo financijsko izvješće, koje bi očito bilo falsificirano i netočno, ne bi rezultiralo ovako drastičnom kaznom", poručio je.

Naglasio je kako je SDP odgovorna i razumna stranka koja poštuje zakon i kada mu ne ide u prilog, kao što je u konkretnom slučaju kada će stranka zbog kašnjenja od samo nekoliko dana biti kažnjena s gubitkom više od 5 milijuna kuna.

Branko Smerdel, jedan od najuglednijih hrvatskih stručnjaka za ustavno pravo, kazao je kako je članak protuustavan.

"Ne može ovaj Odbor odlučivati o sankcijama. Ne može nitko biti sudac u vlastitoj stvari. Ne možemo očekivati da će netko sam sebe kazniti. O tome treba odlučiti DIP. To bi se isto dogodilo da se razboli šefica računovodstva na Pravnom fakultetu", kazao je.

"Ovdje je doista riječ o nerazboritom i neproporcionalnom kažnjavanju. Jasno su pokazali da prije nisu griješili, da su imali objektivne razloge za minimalno kašnjenje i ispričali su se. U drugim okolnostima, ja bih se zalagao da se sankcija ne izreče. Bit ću suzdržan", branio je Milorad Pupovac svoje kolege iz Kukuriku koalicije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: PIXSELL
Image
Foto: PIXSELL

Potpredsjednica Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, Ingrid Antičević Marinović, istaknula je kako se SDP ne brani, te je pohvalila revan rad Revizije naspram vladajuće stranke.

"Kad bi druge institucije tako bile revnosne. Neoprostivo je da se prema nekima ponaša ovako, a da bi se nalazilo opravdanje za neke druge. To stvara dojam selektivne pravde", pojasnila je.

"Odluka mora biti kakvu ste rekli jer je to politička odluka. Da nema tog političkog okvira, ne bih glasao za nju i to bi bila racionalna odluka", dodao je Nenad Stazić.

Dekan Fakulteta političkih znanosti Nenad Zakošek je kazao kako svi članovi i članice Odbora moraju biti svjesni nepovjerenja javnosti kada se radi o financiranju stranaka, a profesor Pravnog fakulteta Ivan Koprić je rekao da se ista pravila onda moraju primijenjivati i na lokalnoj razini.

"Vrlo važno je kakvu poruku šalje ovaj Odbor. I najglupljeg zakona se moraš držati, dok se on ne promijeni", zaključio je.

Dragan Zelić iz GONG-a je podsjetio kako su svi vrlo brzo zaboravili kako se HDZ godinama financirao.

"Imamo i druge nerazborite zakone koje građani trpe svaki dan. Ova kazna pouka je svim strankama koje će ubuduće paziti. Građani će ovo pozdraviti i polako treba vraćati povjerenje", izjavio je Zelić i dodao kako za Bandićevu netransparentnu predsjedničku kampanju nije bilo nikakvih sankcija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo